e-poľnohospodár

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
spravodajca Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre
  • porn - instagram takipci satin al - film izle - titan jel - hyundai kia yedek parca - instagram takipci satin al - konya escort - Lipo Magnet - ankara evden eve nakliyat - İllegal bahis sitesi
  • Home Kategorie spravodajstva Poľnohospodár 8/49 Zdravie bezprostredne súvisí s kvalitou potravín

    Zdravie bezprostredne súvisí s kvalitou potravín

    E-mail Print

    ŠTÁTNY PROGRAM S ÚČASŤOU FBP


    Na podujatí v rámci Týždňa vedy EÚ predstavil prof. Ing. IVAN MICHALÍK, DrSc., z Katedry biochémie a biotechnológie FBP priebeh a niektoré výsledky riešenia čiastkovej úlohy štátneho programu Potraviny - kvalita a bezpečnosť, na ktorom fakulta participuje. V tejto súvislosti sme ho požiadali o bližšie informácie.

    Pán profesor, čo sa skrýva pod týmto všeobecným názvom?
    Čiastková úloha, ktorú riešime a ktorá má byť ukončená v roku 2005, je tematicky zameraná na vplyv genotypu, podmienok skladovania a spôsobu spracovania rastlinných produktov a potravín na obsah nutrientov a antinutritívnych látok. Toto zameranie je v súčasnosti veľmi lukratívne a potrebné, predstavuje prioritu tak v krajinách EÚ, ako aj na Slovensku, pretože zdravie ľudí a kvalita života bezprostredne súvisia s kvalitou potravín. Naším cieľom je prehĺbiť poznatky o vplyve biologického materiálu, teda genotypu, spôsobov skladovania, spracovania vrátane pozberovej úpravy rastlinných produktov na obsah nutrientov, biologicky aktívnych látok, výživové a technologické vlastnosti potravín.

    Ako si tieto úlohy pracoviská podelili?
    Čiastková úloha je členená na sedem vecných etáp. Je to riešenie prírodných antioxidačných látok typu karotenoidov (zodpovedná riešiteľka doc. Ing. H. Frančáková, CSc.), teoretických, ale aj praktických otázok vysvetlenia podstaty celiákie (zodpovedná riešiteľka doc. RNDr. Z. Gálová, PhD.), enzymatickej transformácie bielkovín v súvislosti so zlepšením výživovej kvality rastlinných bielkovín (zodpovedná riešiteľka doc. RNDr. D. Urminská, CSc.) a problematiky fenolických látok, ktoré patria medzi prírodné bioflavonoidy (zodpovedná riešiteľka RNDr. A. Vollmanová, PhD.). Ďalšia, piata etapa, je zameraná na prienik rádionuklidov z lesných plodov do potravinového reťazca. Riešenie tohto problému bolo motivované haváriou jadrovej elektrárne v Černobyle na Ukrajine (zodpovedný riešiteľ RNDr. J. Miššík). V tejto súvislosti môžem povedať, že tu máme dlhodobé skúsenosti a našťastie, situácia na Slovensku je veľmi priaznivá v porovnaní s okolitými krajinami. Vďaka priaznivým poveternostným podmienkam v tom čase sú na Slovensku iba malé lokality v horských oblastiach a niektoré údolia, kde bola detekovaná kontaminácia pôdy a rastlín. Šiesta etapa je orientovaná na stanovenie mykotickej kontaminácie vzoriek zrnín pri skladovaní a zároveň na identifikáciu tých mikroorganizmov, ktoré sú potencionálnymi producentmi mykotoxínov (zodpovedná riešiteľka Ing. D. Tančinová, PhD.). Siedma etapa rieši využitie funkčných zložiek zrna, najmä tých, ktoré tvoria vedľajšie produkty (zodpovedná riešiteľka prof. Ing. Z. Muchová, CSc.). Je pozoruhodné, že práve tieto komponenty tvorené obalovými vrstvami, zárodkom a ďalšími časťami zrna vykazujú najvyššiu výživnú hodnotu. Katedra skladovania a spracovania rastlinných produktov iniciatívne pristúpila k riešeniu možnosti využitia práve týchto zložiek pri výrobe cestovín, ale aj chleba.

    Nie je to určite náhoda, že sa vaša fakulta zamerala týmto smerom...
    To, že kolektív fakulty participuje na riešení štátneho podprogramu Potraviny - kvalita a bezpečnosť, je prínosom aj v nasmerovaní nášho výskumu na túto aktuálnu problematiku. Vytvára to podmienky pre pozitívny rozvoj fakulty a jej ďalšie vedeckovýskumné smerovanie na potravinársky výskum. Viaceré katedry preorientovali svoje doterajšie zameranie týmto smerom. Zároveň sa tu vytvárajú dobré podmienky pre aktívnu spoluprácu s inými pracoviskami potravinárskeho zamerania, najmä Výskumným ústavom potravinárskym v Bratislave, ako aj univerzitnými pracoviskami, menovite s Fakultou chemických a potravinárskych technológií STU v Bratislave. Nemenej závažným prínosom sú aj finančné dotácie, ktoré súvisia s riešením tejto čiastkovej úlohy.

    Každá z týchto etáp je zaujímavá a zaslúži si samostatný príspevok. Nabudúce vám priblížime niekoľko aktuálnych informácií týkajúcich sa problematiky celiakie.

    K. POTOKOVÁ