ČO SA ZA MLADI NAUČÍŠ…
Vo Výskumnom ústave živočíšnej výroby sa 13. a 14. októbra konal V. ročník vedeckej konferencie s medzinárodnou účasťou Výživa a potraviny pre tretie tisícročie zameranej na problematiku spoločného stravovania. Organizovala ju Katedra výživy ľudí v spolupráci s Výskumným ústavom potravinárskym, Biocentrom Modra a SpŠ potravinárskou v Nitre a jej cieľom bolo prezentovať súčasné poznatky a trendy zdravej výživy v oblasti spoločného stravovania. Organizátori privítali 58 účastníkov vrátane zahraničných hostí z USA, Švajčiarska, Poľska a Českej republiky. Prínos konferencie ocenili aj študenti, predovšetkým odboru výživa ľudí našej univerzity, ale aj nitrianski stredoškoláci.
Prodekan Fakulty agrobiológie a potravinových zdrojov prof. Daniel Bíro v úvodnom slove okrem iného pripomenul aj 10. výročie založenia odboru výživa ľudí, o ktorý je medzi študentmi neustále veľký záujem. Problematike spoločného stravovania sa venovali nutricionisti, dietológovia, lekári, hygienici, potravinári, technológovia, výskumní pracovníci, psychológovia i pracovníci z oblasti pedagogiky.
Spoločné stravovanie má reprezentovať racionálnu výživu s uplatnením v prevencii civilizačných ochorení už od detského veku. Na konferencii sa zdôrazňoval význam psychologickej stránky v problematike výživy. V súčasnosti sa dôraz kladie nielen na rozsiahle poznatky z oblasti humánnej výživy, ale predovšetkým na možnosti ovplyvnenia nutričného správania populácie. Veľmi závažná je správna nutričná edukácia detí a mládeže, k čomu môže významne prispieť práve školské stravovanie. Súčasné podmienky u nás si vyžadujú modifikáciu ponúkaného sortimentu jedál v zariadeniach spoločného stravovania otvoreného i uzatvoreného typu, a to v súlade so správnou výživou. Ukazuje sa potreba výchovy čo najširšej populácie v oblasti výživy, ktorú treba začať už v detskom veku. Je nevyhnutné hľadať prostriedky a možnosti, ako zvýšiť nutričnú uvedomelosť obyvateľstva s cieľom znížiť chorobnosť a úmrtnosť na civilizačné choroby ovplyvniteľné výživou. Program konferencie doplnila i prezentácia a ochutnávka potravinárskych výrobkov. Z príspevkov konferencie bude vydaný zborník.
Ing. KATARÍNA ŠRAMKOVÁ, KVĽ