e-poľnohospodár

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
spravodajca Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre
  • porn - instagram takipci satin al - film izle - titan jel - hyundai kia yedek parca - instagram takipci satin al - konya escort - Lipo Magnet - ankara evden eve nakliyat - İllegal bahis sitesi
  • Home Kategorie spravodajstva Poľnohospodár 4/49 Kvalitné potraviny na stôl náš každodenný

    Kvalitné potraviny na stôl náš každodenný

    E-mail Print
    OCENENIA FAO PRE PRACOVISKÁ NAŠEJ UNIVERZITY
    Ministerstvo pôdohospodárstva SR v spolupráci s FAO a Agroinštitútom v Nitre pripravili v rámci osláv Svetového dňa potravín 15. októbra seminár na tému Biodiverzita pre potravinovú bezpečnosť.

    Účastníkom sa prihovoril minister pôdohospodárstva Zsolt Simon, ktorý zdôraznil ideové prepojenie seminára s témou posledného Svetového summitu o výžive. Kládol do popredia potrebu a nevyhnutnosť dnešných dní, spočívajúcu v zlepšení národnej a regionálnej bezpečnosti potravín, v trvalo udržateľnom využití genetických zdrojov a zabezpečení primeraných potravín a dôstojného života pre každého. Uviedol Národný program podpory domácich poľnohospodárskych výrobkov a potravín, cieľom ktorého je upriamiť pozornosť spotrebiteľskej verejnosti na kvalitné domáce agropotravinárske výrobky. Minister za veľmi dôležité považuje zvyšovanie povedomia spotrebiteľskej verejnosti o ich jedinečnosti a kvalite. Zdôraznil, že "len v prípade u nás vyrobených potravín majú príslušné organizácie potravinového dozoru dohľad nad celým procesom výroby od stajne až na stôl, a tak môžu vydať stopercentnú garanciu o bezpečnosti a kvalite výrobkov."

    Chlieb pre všetkých
    V rámci slávnostného programu vystúpila aj stála predstaviteľka Subregionálnej kancelárie FAO pre strednú a východnú Európu v Budapešti, doc. Mária Kadlečíková. Uviedla, že vo svete hladuje 840 miliónov ľudí, z toho 34 miliónov v strednej a východnej Európe (napr. na Balkáne). Tlmočila vyjadrenie odborníkov, že máme byť hrdí na to, čo máme doma, kvalitné odrody, plemená, pretože tieto matka príroda vytvorila ako najvhodnejšie pre dané podmienky. M. Kadlečíková odovzdala pamätnú medailu doc. Jánovi Brindzovi, CSc., z SPU v Nitre, ktorý sa od roku 1993 zaoberá rastlinnými genetickými zdrojmi a publikoval viaceré významné práce z oblasti biodiverzity, ako aj Výskumnému ústavu rastlinnej výroby v Piešťanoch za génovú banku rastlinných zdrojov. Ocenená bola aj Fakulta ekonomiky a manažmentu SPU, ktorej FAO udelilo Striebornú plaketu za dosiahnuté výsledky z oblasti výchovno-vzdelávacieho procesu, keď sa jej absolventi úspešne etablujú na náročnom trhu práce doma i v zahraničí.

    Značka kvality
    Významné chvíle prežívali aj predstavitelia tých podnikov, ktoré za svoje produkty prevzali Značku kvality. Cieľom Národného programu podpory domácich poľnohospodárskych výrobkov a potravín je zabezpečenie informácie spotrebiteľovi o kvalite a bezpečnosti domácich potravín a ich identifikácia formou označovania spotrebiteľského obalu logom, ktoré udeľuje ministerstvo. Program podpory je navrhovaný tak, aby každý výrobca, ktorý podniká na území SR a splní podmienky uvedené v zásadách programu, sa mohol do jeho realizácie zapojiť. Program je súčasťou aktivít Intervenčnej agentúry, ktorá bude realizovať marketing ocenenej produkcie. Spolu bolo ocenených 6 výrobcov a 14 výrobkov. Výstižne to vyjadril Ing. Beblavý z Palmy Tumys, keď povedal: "Kvalita má svoj reťazec. Kvalitný olej z Palmy sa vo firme Perkins stáva súčasťou kvalitnej majonézy Racio, majonéza je zase súčasťou lahôdkových šalátov..." Naše postrehy zakončime želaním, aby takýto synergický efekt platil pre čo najväčší počet spolupracujúcich odborov potravinárskej výroby a aby reťazec kvality končil spokojným zákazníkom, ktorý snaženie slovenského výrobcu potravín ocení.

    Doc. Dr. Ing. ELENA HORSKÁ