e-poľnohospodár

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
spravodajca Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre
  • porn - instagram takipci satin al - film izle - titan jel - hyundai kia yedek parca - instagram takipci satin al - konya escort - Lipo Magnet - ankara evden eve nakliyat - İllegal bahis sitesi
  • Home Kategorie spravodajstva Poľnohospodár 1/49 Dožinkový veniec za spoluprácu

    Dožinkový veniec za spoluprácu

    E-mail Print
    Letné dni sú dňami dožinkových vencov. Koľko ľudského ducha, práce, potu sa skrýva v kytici klasov a lúčnych kvetov! V predvečer Agrokomplexu s jedným zavítal na našu akademickú pôdu predseda Združenia agropodnikateľov, družstva v Dvoroch nad Žitavou, Ing. STANISLAV BECÍK. Veniec, ktorý odovzdal rektorovi Imrichovi Okenkovi, má i ďalší, možno netradičný rozmer. Aký?


    - Združenie agropodnikateľov, družstvo Dvory nad Žitavou (v skratke ZAD), ktoré je do dôsledkov transformované ako súkromný poľnohospodársky podnik, veľmi úzko spolupracuje s SPU. Na jednej strane čerpáme výsledky vedy, výskumu, ktoré prezentuje SPU. Kooperujeme s jednotlivými katedrami, ktoré majú vzťah k poľnohospodárskej prvovýrobe v odvetví rastlinnej, živočíšnej výroby, ale aj v oblasti ekonomiky, marketingu. Na druhej strane som zas rád, že veľa študentov tejto univerzity čerpá praktické skúsenosti v našom podniku. Je to dobré najmä z toho dôvodu, že ZAD je skutočne moderný podnik, ktorý veľa investoval do novej techniky a technológií a že budúci poľnohospodárski odborníci, ktorí sa rozhodnú pôsobiť v poľnohospodárskej prvovýrobe alebo v následných odvetviach spracovateľského priemyslu, u nás nevidia zastaralú techniku, technológie, ale stretávajú sa tu s tými najprogresívnejšími. Tie sú základom vysokej produktivity práce, ktorá u nás dosahuje vyše 2,5 mil. korún na pracovníka, čo je špičková úroveň najmodernejších podnikov v EÚ, ktoré dnes rozhodujúcou mierou udávajú tón napredovania v oblasti agrárnej politiky!
    Veľa študentov u nás robí diplomové práce, vytvára si obraz, ako to v poľnohospodárstve naozaj funguje a mnohí z nich sa aj vďaka tomu, že majú možnosť zoznámiť sa s modernou poľnohospodárskou prvovýrobou, ešte počas štúdia rozhodne, či zostane tomuto povolaniu verná, alebo sa bude snažiť uplatniť možno v iných oblastiach.
    Profil študenta SPU, tak ako to vnímam z pohľadu praxe a vlastnej skúsenosti, je veľmi široký, pretože teoretické vedomosti, ktoré študenti nadobúdajú, po roku-dvoch praxe premieňajú na prax ako špičkoví riadiaci pracovníci. Pravda, za predpokladu, že na to majú aj danosť, ktorá je okrem teoretických vedomostí veľmi dôležitá. Verím, že spolupráca, ktorá sa pod vedením rektora SPU, prof. I. Okenku sľubne rozbehla, bude pokračovať aj naďalej.

    Do akého produkčného a podnikateľského priestoru teda študenti prichádzajú?
    Poľnú rastlinnú výrobu realizujeme na vyše šiestich tisícoch hektárov, okrem toho máme odvetvia špeciálnej rastlinnej výroby, ako je ovocinárstvo, zeleninárstvo, vinohradníctvo. Podnik sme transformovali do takej polohy, aby mohol obstáť v konkurencii podnikateľských subjektov EÚ, pretože implementujeme legislatívu EÚ nielen verbálne, ale aj prakticky. V marci sme pretransformovali podnik podľa odvetví výrobkovej špecializácie, kde odvetvia ovocinárskej, zeleninárskej výroby a vinohradnícko-vinárskej výroby dostali právnu subjektivitu. Aký hospodársky výsledok vytvoria, taký budú môcť užiť v prevádzkovej a investičnej časti a, samozrejme, aj v oblasti sociálneho rozvoja svojich pracovníkov. Sú to uzavreté kapitálové spoločnosti. ZAD zostala otvorenou kapitálovou spoločnosťou pre všetky oprávnené osoby, ktoré získali majetok transformáciou družstva.

    Ako hodnotíte tento hospodársky rok?
    Výhľadovo môžem povedať, že jednak rozumom, prácou ale aj vplyvom vyššej moci, teda počasia, ktoré bolo doteraz celkom priaznivé, sa ukazuje, že by sme mohli byť celkom spokojní. Náš podnik sa nešpecializuje úzko na výrobu produktov, ktoré sú na trhu ťažko realizovateľné, ale celá poľná rastlinná výroba pôsobí v systéme výroby medziproduktov, ktoré zhodnocuje živočíšna výroba, chov dobytka, ošípaných, produkujeme 3000 ton bravčového mäsa. Produkujeme vyše 6 miliónov litrov mlieka, dodávame ho jednému z piatich slovenských spracovateľov a dovolím si povedať, že aj tu budeme robiť všetko preto, aby sme produkciu mohli zvýšiť, pretože záujem o naše kvalitné syrárske mlieko je. Podnik je dobre naštartovaný v silnej kapitálovej a výrobkovej špecializácii a jeho sila je aj v koncentrácii a, samozrejme, v prvom rade v usporiadaných vlastníckych vzťahoch. Pri každej príležitosti preto nezabúdam podotknúť, že je to súkromný podnik, pretože to "moje" každého z tých, ktorí tam pracujú a podnik vlastnia, je v úplne inej polohe, ako keď to bolo v pozícii "naše". Vnímam, že postavenie pracovníkov vo vzťahu k podniku je naozaj vlastnícke, čo je zárukou toho, že v silnej konkurencii zjednotenej EÚ pri 490 miliónovom spotrebiteľskom trhu, bude ZAD visačkou kvality nielen pre slovenského spotrebiteľa, ale aj pre spotrebiteľa v krajinách únie.

    K.POTOKOVÁ