"Študovať sa dá v každom veku, len si netreba pripustiť, že sme starí," tvrdí s úsmevom 66-ročná čerstvá inžinierka Mária Kleňová z Martina. V týchto dňoch promovala na Fakulte agrobiológie a potravinových zdrojov, študovala odbor výživa ľudí."Štyridsať rokov som pracovala v školstve a výživou sa zaoberám asi 20 rokov. Vždy som sa túžila profesijne zdokonaliť v tejto oblasti. V súčasnosti pracujem ako lektorka, robím prednášky a kurzy pre opatrovateľky i ošetrovateľky. Štúdiom som si splnila svoj veľký sen - venovať sa výžive ľudí, hygiene potravín, dietológii a podobne," hovorí absolventka a dodáva, že pred piatimi rokmi jej rozhodnutie študovať mnohí nevedeli pochopiť. "Čo ti to dá, študovať výživu ľudí, veď vieš variť?" bola najčastejšia poznámka mojich známych. Snažila som sa im vysvetliť, že toto štúdium nie je len o tom, čo dáme do úst a čo prejde naším tráviacim traktom. Má oveľa širší záber, zahŕňa oblasť mikrobiológie, toxikológie, dokonca aj pôdoznalectva a získala som informácie z oblasti chémie, biológie aj medicíny. Bol to pre mňa zážitok, že môžem byť na bežných prednáškach a cvičeniach so študentmi a na väčšine predmetov som nemala ani jednu absenciu. Navyše, vo vyššom veku má človek aj veľkú zodpovednosť, dávala som príklad ostatným, nemohla som si preto urobiť hanbu neospravedlnenou absenciou či prísť nepripravená na skúšku," hovorí pani Kleňová. A aké plány do budúcnosti má čerstvá inžinierka? "Nechcem predbiehať udalosti, ale prezradím, že 29. júna budú pohovory na doktorandské štúdium a chcem sa naň prihlásiť."