e-poľnohospodár

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
spravodajca Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre
  • porn - instagram takipci satin al - film izle - titan jel - hyundai kia yedek parca - instagram takipci satin al - konya escort - Lipo Magnet - ankara evden eve nakliyat - İllegal bahis sitesi
  • Home Kategorie spravodajstva Poľnohospodár 17/51 Voda, čo nás drží nad vodou II.

    Voda, čo nás drží nad vodou II.

    E-mail Print

    DEZINFEKCIA PITNEJ VODY

    Zdravotná neškodnosť pitnej vody sa dosahuje úpravou, pri ktorej sa eliminujú choroboplodné organizmy, ohrozujúce ľudské zdravie. Dezinfekcia vody sa uskutočňuje niekoľkými spôsobmi: oxidačnými procesmi (chlórom a jeho zlúčeninami), účinkom ultrafialového žiarenia a varom.

    Chlorácia vody
    Chlór (Cl) a jeho zlúčeniny sú dosiaľ najpoužívanejšie a najlacnejšie, ale aj najúčinnejšie dezinfekčné prostriedky. Aplikujú sa v plynnej forme, častejšie však ako vodný roztok chlóru (chlórová voda). Okrem Cl sa používajú aj jeho zlúčeniny, ktoré majú vyššiu mikrobicídnu a dezodoračnú účinnosť ako samotný Cl, ale sú drahšie. Veľmi účinná, ale drahšia a zdravotne neškodná je chlorácia vody oxidom chloričitým (chlórdioxidom). Je to plyn, ktorý sa vo vode výborne rozpúšťa a jeho roztoky sú pomerne stále. Používa sa vo väčších distribučných sieťach (Bratislava), pretože zabezpečuje dlhodobé bakteriostatické účinky. Výhodou oxidu chloričitého je aj to, že kvalita vody sa z pachovej a chuťovej stránky nezhorší a má podstatne kratší reakčný čas potrebný na uskutočnenie dokonalej dezinfekcie ako Cl.

    Dechlorácia pitnej vody
    Dávkovanie Cl a jeho zlúčenín musí byť presné, pretože prechlórovaním sa výrazne zhoršuje chuť vody, vzniká nežiaduci zápach a zvyšuje sa agresivita vody. Väčší obsah chlóru v pitnej vode môže spôsobiť hnačky. V domácnosti je najjednoduchšie nechať vodu odstáť, pričom ohriatím na teplotu miestnosti na 20 °C sa uvoľní až tretina v nej prítomného voľného Cl a zohriatím napr. na 80 °C sa uvoľnia až dve tretiny. Preváranie vody sa neodporúča, pretože sa z nej vyzrážajú zlúčeniny významných biogénnych prvkov, vápnika a horčíka, vo forme nerozpustných zrazenín (kotlový kameň).

    Nadbytočný obsah chlóru možno z pitnej vody odstrániť najstarším, najpoužívanejším a najefektívnejším adsorbentom vo vodárenstve - aktívnym uhlím. Priaznivo ovplyvňuje senzorické vlastnosti pitnej vody, pritom zachováva pôvodné (prírodné) minerálne zloženie vody, a tým aj jej biologickú hodnotu. Filtre s aktívnym uhlím sú najefektívnejšie pri odstraňovaní pachových a chuťových chýb, nadbytočného chlóru, trihalometánov a iných produktov vznikajúcich pri chlorácii pitnej vody. Vo vodárenstve sa používajú tlakové filtre s aktívnym uhlím, v domácnostiach nádobové filtre s objemom spravidla 1-2 litre. Pod hornú nádobu je upevnená filtračná vložka s aktívnym uhlím. Voda naliata do hornej nádoby preteká prečistená cez filter do dolnej nádoby. Chlór používaný na dezinfekciu pitnej vody reaguje s niektorými organickými látkami za vzniku trichlórmetánu (chloroformu), ktorý je hodnotený ako pravdepodobne karcinogénny pre ľudí. Pri rozhodovaní, či chlórovať pitnú vodu a akou koncentráciou, treba brať do úvahy aj toto riziko.

    Ozonizácia pitnej vody
    Na dezinfekciu pitnej vody sa čoraz častejšie používa ozón O3. Je to veľmi účinný dezinfekčný prostriedok, asi 51- krát účinnejší ako chlór. Ozón zlepšuje senzorické vlastnosti vody, nevýhodou sú však vysoké vstupné investičné náklady a nutnosť výroby ozónu v mieste spotreby.

    Dezinfekcia pitnej vody ultrafialovým žiarením
    Pitnú vodu možno dezinfikovať aj ultrafialovým žiarením. Spočíva v pretekaní tenkej vrstvy vody pod ortuťovou výbojkou. Dezinfekcia žiarením, podobne ako ozonizácia, nemá trvalý účinok a tento nedostatok sa musí odstrániť napr. dodatočným chlórovaním. Výhodou je, že toto žiarenie neovplyvňuje chemické zloženie a senzorické vlastnosti pitnej vody a nevznikajú nežiaduce vedľajšie produkty. Je to aj jediný spôsob, povolený na dezinfekciu balených dojčenských vôd.

    Dezinfekcia pitnej vody varom
    Var je najstaršia a najjednoduchšia metóda dezinfekcie vody. Pri príprave nápojov a stravy pre dojčatá prevárame každú pitnú vodu. Pitnú vodu pre hromadné zásobovanie a každodenné pitie netreba prevárať, pretože sa z nej vyzrážajú vápenaté a horečnaté zlúčeniny, spôsobujúce prechodnú tvrdosť vody.

    Prof. Ing. ŠTEFAN POLÁČEK, CSc.,
    Katedra chémie