e-poľnohospodár

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
spravodajca Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre
  • porn - instagram takipci satin al - film izle - titan jel - hyundai kia yedek parca - instagram takipci satin al - konya escort - Lipo Magnet - ankara evden eve nakliyat - İllegal bahis sitesi
  • Home Kategorie spravodajstva Poľnohospodár 11/51 Degustácia vín na našej univerzite

    Degustácia vín na našej univerzite

    E-mail Print

    Katedra ovocinárstva, vinárstva a vinohradníctva usporiadala 7. až 9. februára súťaž Víno SPU 2007. Čo bolo jej cieľom a aké boli výsledky?

    "Prvý ročník odbornej degustácie vín bol určený zamestnancom SPU. Do súťaže si mohli prihlásiť vlastné hroznové alebo ovocné vína, vyrobené štandardnou technológiou. Cieľom akcie bolo usmerniť a vzdelávať zamestnancov univerzity," informuje doc. Hronský. Hodnotenie vína bolo zverené do rúk odbornej komisie. SPU má zriadené aj špeciálne laboratórium na rozbor vína. "Naše pracovisko najviac zaujímalo, aká bude kvalita prihlásených vín. Všetci účastníci súťaže boli informovaní o výsledkoch rozborov, mená najlepších výrobcov vín boli zverejnené. Nielen naše podniky, ale aj záhradkári sa už naučili technológie výroby vína. Je už len málo vín, pri ktorých možno spozorovať technologické nedostatky, ako napríklad nečistý sud, pleseň, nežiaduce pachute a príchute," konštatuje doc. Hronský. Technologické chyby môžu vzniknúť nesprávnym spracovaním, a to, keď záhradkár spracuje hnilé hrozno, neošetrí mušt, nevhodne lisuje, nechá hrozno zapariť, dá ho do nevyčistených nádob, či nevysíri sud. Pri lisovaní treba dbať na to, aby sme nerozdrvili zrniečka v bobuliach a strapinu, pretože obsahujú hrubé triesloviny, ktoré majú nepriaznivý vplyv na chuť vína. Víno bude mať vyššiu kvalitu, keď sa hrozno spracúva pri nižších tlakoch. Mušt je výhodnejšie nechať zrieť v sudoch, ktoré zabezpečujú kvasenie. Po vyzretí je lepšie víno pretočiť do nepórovitých nádob, napríklad z nehrdzavejúcej ocele, resp. skla. Nádoba má totiž taktiež vplyv na kvalitu vína. Niektoré vína, napríklad červené, sa ponechávajú v sudoch zrieť dlhšie a až potom sa fľaškujú. "Zlepšovanie kvality vín vidím aj v tom, že sa väčšia pozornosť bude venovať kvalite hrozna, z ktorého bude víno vyrobené. Kvalita hrozna by sa u nás dala zvýšiť tým, že by sa dlhšie nechávalo na koreni, teda neskôr by sa zberalo. Skoré zbery v septembri, októbri majú totiž nízku cukornatosť a harmónia cukrov, kyselín, buketu, chuti a vône nie sú také, ako by sa žiadalo," hovorí vinársky odborník, doc. Hronský. Pred zberom je tiež potrebná správna, ekologický neškodná ochrana viniča, neskoršie postreky, odstraňovanie listov a ďalšie odborné zásahy, ktoré naši vinohradníci už poznajú.

    Výsledky súťaže odborníkov potešili
    Na degustáciu vín priniesli zamestnanci SPU 32 vzoriek. Sponzori Víno Nitra a Vitis Pezinok dali na degustáciu 12 vzoriek, ktoré boli použité na porovnanie kvality vín. Všetky vína zamestnancov SPU boli spracované správnou technológiou, komisia ani jedno z nich nemusela vyradiť. Vína prinesené do súťaže mohli ochutnať a zhodnotiť aj zamestnanci univerzity. Šampiónom výstavy, teda najlepším modrým vínom, sa stala Frankovka modrá, ročník 2005, od Ing. Petra Handzuša, najlepším bielym vínom bola Pesecká leányka, ročník 2005, od Ladislava Ďorďa, študenta FZKI. Cena dekana FZKI bola udelená VPP Kolíňany, závodu Oponice. Vína výbornej kvality boli i od zamestnancov SPU, prof. Štefana Poláčka, Ing. Slavka Bernátha, Ing. Petra Czaka a doc. Štefana Hronského. Pracovníci KOVV FZKI hodnotia prvý ročník súťaže ako úspešný a veria, že v nasledujúcich ročníkoch sa bude na degustáciách počet výrobcov vína z radov pracovníkov SPU zvyšovať.

    -rch-