e-poľnohospodár

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
spravodajca Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre
  • porn - instagram takipci satin al - film izle - titan jel - hyundai kia yedek parca - instagram takipci satin al - konya escort - Lipo Magnet - ankara evden eve nakliyat - İllegal bahis sitesi
  • Home Kategorie spravodajstva Poľnohospodár 3/50 Netradičné obilniny pre zdravie

    Netradičné obilniny pre zdravie

    E-mail Print

    V DIAZÁHRADKE NA AGROKOMPLEXE

    V prevencii a podpornej liečbe cukrovky - diabetes mellitus - je veľmi dôležité konzumovať celozrnné výrobky z rôznych obilnín v zmysle odporúčaní odborného lekára.

    Dôležitou súčasťou prevencie je aj konzumácia naklíčených semien rôznych druhov plodín, medzi nimi aj obilnín, ako náhrady menšieho sortimentu zeleniny v čase zimného nedostatku, najmä v januári, februári a marci.

    Štatisticky a vedecky bolo dokázané, že pod vplyvom európskej civilizácie, najmä zmenou stravy, napríklad aj konzumáciou bielej múky, sa zvýšil počet diabetikov v pôvodnom obyvateľstve. Celozrnné výrobky majú vyššiu biologickú hodnotu aj vyšší obsah vlákniny, ktorú by diabetici mali konzumovať v dostatočnom množstve.

    Pre väčšiu informovanosť odbornej i laickej verejnosti boli na 32. ročníku AGROKOMPLEXu, na ploche L 1, dopestované a vystavené všetky potravinársky využívané obilniny. Z hustosiatych pšenica letná, tvrdá, špaldová, jačmeň dvojradový, šesťradový, nahý, ovos siaty, nahý, raž siata, tritikale; z teplomilných obilnín kukurica siata, láskavec, proso siate a pohánka jedlá. Písalo sa o nich v časopise Diabetik a hovorilo na Agrofóre.

    Ak chceme urobiť niečo pozitívne pre svoje zdravie, skúsme sa zamyslieť nad tým, koľko iných druhov obilnín, okrem bielej múky a ryže, skonzumujeme! Bolo by veľmi užitočné nahradiť ich aspoň čiastočne ovsenými vločkami, jačmennými krúpkami, pšenom (prosom) či pohánkou...

    Ing. FRANTIŠEK HORVÁT