Katedra fyziológie živočíchov, Katedra hygieny a bezpečnosti potravín FBP a Inštitút biológie Pedagogickej univerzity v Krakove zorganizovali v Račkovej doline v dňoch 18. - 19. septembra 9. ročník medzinárodnej konferencie Rizikové faktory potravového reťazca.
Zúčastnilo sa na nej 75 hostí z 5 krajín EÚ (Maďarsko, ČR, SR, Poľsko, Taliansko) a z Indie. Hlavnou témou konferencie boli rizikové faktory potravín, vplyv mykotoxínov a pesticídov na kvalitu potravín. Významný bol príspevok prof. Bíreša z UVL Košice na tému antimikrobiálnej rezistencie produktov živočíšnej výroby, ako aj prof. Trávnička z JU v Českých Budějoviciach na tému obsah jódu v kravskom mlieku. Po prednáške sa uskutočnila diskusia v posterovej sekcii a ako najlepšie boli vyhodnotené postery Dr. B. Pinto z Talianska, Mgr. K. Kiliana a Dr. M. Kluza z Poľska. Celodenné prednášky boli ukončené spoločenským večerom, na ktorom sa v príjemnom prostredí plodne diskutovalo o nosných témach konferencie. Príspevky, ktoré na nej odzneli, sú publikované vo vedeckom časopise Potravinárstvo.
Radi by sme sa poďakovali VPP v Kolíňanoch, pracovníkom hotela Akademik, firmám Lambda Life, a.s., Fisher Slovakia, s.r.o., Eurolab Lambda, a.s., Tauris Nitra, s.r.o., a ostatným sponzorom a recenzentom vedeckých článkov, ktorí prispeli k úspešnému priebehu konferencie.
Organizačný výbor konferencie
Účastníci konferencie Rizikové faktory potravového reťazca