e-poľnohospodár

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
spravodajca Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre
  • porn - instagram takipci satin al - film izle - titan jel - hyundai kia yedek parca - instagram takipci satin al - konya escort - Lipo Magnet - ankara evden eve nakliyat - İllegal bahis sitesi
  • Home Kategorie spravodajstva Poľnohospodár 11/39 Na odbornu (i spotrebitelsku) temu: O zelenine s prichutou chemikalii

    Na odbornu (i spotrebitelsku) temu: O zelenine s prichutou chemikalii

    E-mail Print

    V sucasnej dobe sa na nas trh dostava velke mnozstvo
    zeleniny zo zahranicia. Castokrat sa v sirokej verejnosti
    ozyvaju hlasy, ze tato zelenina, hoci pekneho vzhladu, je
    chutovo na nizsej urovni a aj obsah cudzorodych latok nevy-
    hovuje norme. Podla informacii z tlace, vo svete rastie od-
    por konzumentov voci mnohym dovezenym odrodam rajcin i pap-
    riky, ktore napriklad v Nemecku a v Anglicku odberatelia
    casto vracaju vyrobcovi s poznamkou, ze ich jedinou prichu-
    tou je prichut chemikalii...
    Chutove vlastnosti zelenin mozeme lahko zhodnotit de-
    gustaciou, avsak o obsahu cudzorodych latok sa mozeme vyja-
    drit az po chemickych analyzach. O tejto problematike sme
    sa zhovarali s
    Ing. J. Konom, CSc., z katedry zahradnictva
    a agrometeorologie
    .

    - Problematikou cudzorodych latok v zelenine sa na ka-
    tedre zahradnictva a agrometeorologie zaoberame uz niekolko
    rokov. Zo zaciatku sme sledovali obsah dusicnanov, postupne
    sme presli na tazke kovy (Cd, Pb, Hg a ine).
    Obsah dusicnanov v polnej zelenine sa da relativne dob-
    re regulovat. Pri rychlenej zelenine je regulacia a znizo-
    vanie obsahu dusicnanov uz problematickejsie. Ak budeme
    chciet konzumovat rychlenu zeleninu v skorych jarnych me-
    siacoch (februar, marec, april), tak ju budeme pravdepodob-
    ne konzumovat aj s vyssim obsahom dusicnanov. Po preratani
    sa vsak jedna o zanedbatelne mnozstva. Normy na obsah dusi-
    cnanov v nasej krajine su jedny z najprisnejsich v Europe.
    Pri zeleninach, ktore su urcene na spracovanie na detsku
    vyzivu je potrebne ich zachovat, avsak pri ostatnych zele-
    ninach by bolo vhodne pouvazovat o ich zmierneni.
    Ovela zavaznejsou je vsak problematika kumulacie taz-
    kych kovov v zelenine. K akym vysledkom ste pri vyskumoch
    dospeli?

    - Podla doterajsich vysledkov analyz, uskutocnovanych
    na nasej katedre sme zistili, ze obsah kadmia a olova v ze-
    lenine v niektorych pripadoch 6-8-nasobne prevysuje platnu
    normu. Je vseobecne zname, ze potravinami prijate kadmium a
    ortut sa hromadi najma v oblickach, peceni a inych organoch.
    Naproti tomu olovo sa uklada najma v kostiach.
    Do pody sa cudzorode latky dostavaju agrochemiou (na-
    priklad v podach, kde sa pouzivaju priemyselne hnojiva je
    obsah kadmia niekolkonasobne vyssi). Zdrojom kontaminacie
    je napr. aj spalovanie uhlia, alebo roznych odpadov. Olovo
    sa dostava do ovzdusia hlavne z vyfukovych plynov, ale aj z
    priemyselnych emisii. Zdrojom kontaminacie potravin ortutou
    moze byt morenie osiv. Najhorsia situacia je vsak v blizko-
    sti zavodov, ktore spracuvaju, alebo vyrabaju ortut napr.
    oblast Rudnian.
    V ktorych lokalitach ste uskutocnovali pokusy?
    - Na katedre zahradnictva a agrometeorologie sme sledo-
    vali kumulaciu tazkych kovov v styroch modelovych plodinach:
    mrkve, petrzlene, paprike a rajciakoch. Pokusy boli zalozene
    na troch lokalitach. Na dvoch lokalitach, v blizkosti ktorych
    sa nenachadzal ziadny zdroj znecistenia, sme nezistili zvy-
    senu kumulaciu tazkych kovov ani na variantoch so zvysenymi
    davkami fosforecnych hnojiv, ktore ako vieme obsahuju kadmium.
    Jedna z lokalit sa nachadzala v blizkosti statnej ce-
    sty II. kategorie, avsak ani tu nebol zisteny zvyseny obsah
    olova. Mrkva pestovana na tychto polickach plne vyhovovala
    poziadavkam na spracovanie na vyrobu detskej vyzivy.
    Ovela horsia bola situacia na tretej lokalite v bliz-
    kosti ktorej bol zdroj znecistenia emisiami. Spaluje sa tu
    v teplarni nekvalitne hnede uhlie. Obsahy kadmia v plodoch
    rajciakov a papriky prevysovali najvyssie pripustne mnozs-
    tvo, ktore povoluje statna norma. Po aplikacii pripravku
    Humex a bakterii z druhov Desulfovibrio desulfuricans, kto-
    re su schopne navazovat siru na tazke kovy a vytvarat sir-
    niky tazkych kovov, ktore su nerozpustne a nepristupne pre
    rastliny, sa nam podarilo znizit obsah kadmia a olova v plo-
    doch v niektorych pripadoch az o 30 percent.
    V blizkosti vsetkych troch lokalit nebol zdroj zne-
    cistenia ortutou, preto aj jej obsah v plodoch bol velmi
    nizky, v niektorych pripadoch az nemeratelny.
    Ake odporucania z tychto poznatkov vyplyvaju pre
    pestovatelov?

    - Z vysledkov nasich pokusov vyplyva, ze zelenina, ktora
    sa pestuje na miestach, v blizkosti ktorych nie je zdroj
    znecistenia, pri dodrziavani vsetkych agrotechnickych opat-
    reni, by mala byt zdravotne nezavadna. Ak je obsah tazkych
    kovov v zelenine zvyseny a blizi sa k limitnym hodnotam, a-
    lebo ich mierne prevysuje, mozeme ho spravnou agrotechnikou,
    upravou pH, aplikaciou regeneratorov pody vyrazne znizit.
    Na lokalitach nachadzajucich sa v tesnej blizkosti
    zdroja emisii (napr. Rudnany) zeleninu pestovat neodporuca-
    me, pretoze aj po uprave pH a dodani regeneratorov pody sa
    nam nepodarilo dopestovat zdravotne nezavadnu zeleninu.
    Zaverom by som chcel povedat, ze zelenina dopestovana
    u nas, hoci vzhladom nie tak lakava ako dovozova, ju kvalitou
    daleko prevysuje.
    Dakujem za informacie.

    O. Sokova