e-poľnohospodár

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
spravodajca Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre
  • porn - instagram takipci satin al - film izle - titan jel - hyundai kia yedek parca - instagram takipci satin al - konya escort - Lipo Magnet - ankara evden eve nakliyat - İllegal bahis sitesi
  • Home Kategorie spravodajstva Poľnohospodár 13/39 MA ORGANICKE POLNOHOSPODARSTVO NA SLOVENSKU PERSPEKTIVU?

    MA ORGANICKE POLNOHOSPODARSTVO NA SLOVENSKU PERSPEKTIVU?

    E-mail Print

    Rozvoj organickeho polnohospodarstva na Slovensku je
    sucastou celosvetoveho trendu, usilujuceho o biologizaciu
    polnohospodarskej vyroby, zlepsenie kvality potravin,ozdra-
    venie a ochranu zivotneho prostredia. Priekopnikom tohto
    progresivneho systemu hospodarenia u nas sa stala spolocnost
    Natural-Alimentaria prijata v juni 1992 za riadneho clena
    Medzinarodnej federacie hnuti organickeho polnohospodarstva
    (IFOAM), ktora okrem ineho spolupracuje i s pedagogickymi a
    vedecko-vyskumnymi instituciami pri zvysovani odbornej kva-
    lifikacie polnohospodarov v orientacii na organicke polno-
    hospodarstvo.
    V sucasnom obdobi na polnohospodarskom vyskume, do kto-
    reho su zapojene VURV - Piestany, VUEPP, VUZH v Bratislave,
    participuju i pracoviska Agronomickej fakulty VSP v Nitre.
    Riesia otazky urovne produktivnosti organickeho polnohospo-
    darstva v porovnani s konvencnym, hodnotia i uroven nakla-
    dovosti, rentability obidvoch systemov, kvalitu dopestova-
    nej produkcie, hladaju moznosti biologickej ochrany poras-
    tov, rozsirenim biodiverzity, zavadzania ekologickej infra-
    struktury a posilnenia ekologickej stability vyrobneho uze-
    mia.
    Ziskane teoreticke poznatky a prakticke skusenosti by
    sa mali stat vychodiskom pre vypracovanie dlhodobeho prog-
    ramu rozvoja organickeho polnohospodarstva na Slovensku na
    dalsie obdobie. V tejto suvislosti sme poziadali o informa-
    cie doc. Ing. Lacko-Bartosovu, CSc., prodekanku AF, ktora
    je zodpovednou riesitelkou ulohy Biologicka produktivita
    vyrobneho uzemia v sustave integrovaneho a organickeho pol-
    nohospodarstva.
    * Pani prodekanka, mate zosumarizovane vysledky troj-
    rocnych polnych pokusov, avsak zaroven uz bolo vyhodnotene
    trojrocne obdobie uplatnovaqnia organickeho systemu polno-
    hospodarstva v SR. Mozete len strucne charakterizovat si-
    tuaciu v praxi?

    - Zhodnotit ekonomicke ukazovatele konvencneho a orga-
    nickeho systemu v 36 podnikoch SR, ktore tento system upla-
    tnuju, bolo ulohou VUEPP v Nitre. Z porovnania ukazovatelov
    za roky 1991-93 vyplyva, ze urody boli v ramci organickeho
    systemu nizsie o 23-32 percent oproti urodam v konvencnom
    systeme. Vyrobne naklady v prepocte na hektar boli vsak o
    15-21 percent nizsie, na jednu tonu o 3-28 perc. nizsie u
    organickeho polnohospodarstva (vylucenie priemyselnych hno-
    jiv a chemickych pesticidov). V niektorych pripadoch (napr.
    kukurica na zrno) boli naklady na 1 tonu vyssie v organic-
    kom systeme (o 18 perc.). Kedze v prechodnom obdobi sa aj
    produkcia z ploch organickeho polnohospodarstva realizovala
    v cenovej hladine konvencnej produkcie, financne vynosy z
    jedneho hektara organickeho systemu boli oproti konvencnemu
    nizsie podla jednotlivych plodin o 22-32 perc., cize o 3100-
    -5010 Sk/ha.
    Porovnanie ukazovatelov nakladovosti a rentability
    poukazuje, ze pri organickom systeme pestovania vylucenim
    priemyselnych hnojiv a chemickych ochrannych prostriedkov
    sa znizuju urody pestovanych plodin, pre ktore dosial nebo-
    li vyssie realizacne ceny za jednotku produkcie a ktore bo-
    lo potrebne kompenzovat subvenciami. Treba vsak pripomenut,
    ze aj vo vacsine vyspelych krajin je organicke polnohospo-
    darstvo subvencovane, pripadne inak podporovane statom.
    Vyskumy potvrdzuju, ze u psenice, raze a kukurice sa
    so zvysovanim poctu rokov organickeho pestovania plodin
    zvysuju urody a po desiatich rokoch sa stabilizuju na u-
    rovni 85-90 perc. z urod pri konvencnom pestovani obilnin.
    Pri skorych zemiakoch je uroda nizsia v priemere o 30 perc.,
    u neskorych 37 perc., ale aj tu stvrtina najlepsich organic-
    kych podnikov ma urody vyssie ako v podnikoch s konvencnou
    vyrobou.
    Organicke produkty a potraviny maju svoju cenu, ktora
    je priblizne o 15-20 percent vyssia, ako vyrobky dopestova-
    ne konvencnym sposobom. V snahe dosiahnut spravnu cenu tre-
    ba aj tieto produkty vyrabat ucinnejsie a efektivnejsie.Su-
    casne chapanie efektivnosti polnohospodarskeho systemu je
    zalozene cisto na vstupe a vystupe materialov ci energie s
    cielom dosiahnut maximalne vysledky. Ekonomicky sa nezhodu-
    ju kvalitativne parametre vyrobneho (zivotneho) prostredia
    vstupujuceho a vystupujuceho z produkcneho cyklu.
    Principy organickeho polnohospodarstva sa u nas este
    nedostali plne do povedomia vyrobcov ani spotrebitelov.Pre-
    to vzdelavanie, osveta (nakupcov, spracovatelov, distribu-
    torov, obchodnikov) mozu zohrat vyznamnu ulohu a stat sa tym
    najucinnejsim marketingovym nastrojom, pretoze organicke
    potraviny maju svoju filozofiu, ktoru treba predovsetkym
    poznat a potom sa s nou stotoznit.
    Dalsi rozvoj organickeho polnohospodarstva bude vyza-
    dovat vybudovanie poradenskeho systemu, demonstracnych cen-
    tier, skvalitnenie kontrolneho systemu, zavedenie legisla-
    tivy, ktora vytvori jednotne podmienky pre vsetky podnika-
    telske subjekty. Na zmiernenie ekonomickych dopadov, najma
    v oblastiach ochrany prirody a vodnych zdrojov, by bolo
    vhodne zaviest priame ci nepriame subvencie, prip. formou
    fakultativnych dotacii podporit hospodarenie v krajine,kto-
    re zabranuje vstupu cudzorodych latok do potravinoveho re-
    tazca, uchovava zivotne prostredie pre dalsie generacie a
    priaznivo posobi na nase zdravie.

    Za informacie podakovala O. Sokova