Zaciatkom juna sa vratili z 10-dnoveho studijneho po-
bytu v Nemecku doc. Ing. Z. Muchova, CSc. a doc. Ing. Fran-
cakova, CSc. z katedry skladovania a spracovania rastlin-
nych produktov AF. Poziadali sme ich o strucnu informaciu
a dojmy z cesty, ktoru absolvovali v ramci programu TEMPUS.
Fulda, malebne historicke mesto bohate na tradicie,
lezi v strede Nemecka, v Hesensku. Vdaka svojej vybornej
infrastrukture tvori spojovaci uzol medzi Hamburgom na se-
vere, Mnichovom na juhu, Kolinom na zapade a Drazdanmi a
Berlinom na vychode.Vynikajuca dialnica (A7), vlakove spo-
jenie (ICE zeleznica), ako aj optimalna vzdialenost (prib-
lizne 100 km) od medzinarodneho letiska Rhein-Main-Aiport
vo Frankfurte nad Mohanom skracuje do tohto mesta s pribli-
zne 60 tisic obyvatelmi, ktoreho zaklad sa datuje od zalo-
zenia Benediktinskeho klastora v roku 744.
V tomto barokovom meste sa nachadza "Odborna vysoka
skola" s 8-mi zaujimavymi malymi fakultami (Fachbereich):
Aplikovana informatika a matematika, Elektrotechnika, Doma-
cnost a vyziva (DV), Potravinarska technologia (PT), Opat-
rovatelstvo a zdravie, Socialna pedagogika a praca, Hospo-
darstvo, ekonomika - europske podnikanie, Socialne a kultu-
rne vedy.
Na otazku, aky je rozdiel medzi Fachhochschule a Uni-
verzitou zaznela vsade jednoznacna, strucna odpoved - viac
praktickeho vyucovania, priprava pre samostatnu pracu
v praxi. O tomto zamerani svedci aj organizacia studia:
* nastupna 6-mesacna prax pred zacatim studia (povinna pre
studentov z gymnazii, z odbornych skol len pre tych, ktori
sa chcu dalej vzdelavat v inom odbore),
* 4 semestre teoretickeho zakladu, kde okrem teoretickych
disciplin je pre podporu zaujmu o dany odbor zaradena aspon
jedna odborna disciplina v kazdom roku,
* povinna 6-mesacna prax v podnikoch s dorazom na samostat-
nost a pravidelne (raz mesacne) referovanie o vysledkoch
a problemoch na oddeleni praxe za ucasti pedagogov prislus-
neho odboru.
* dalsie 4 semestre - odborne predmety, vratane vypracova-
nia a obhajoby diplomovej prace.
Absolvent ziska titul Dipl.Ing. s moznostou pokraco-
vat v dalsich formach studia - doktorandske alebo ine kon-
ciace ziskanim certifikatu, v pripade pedagogov su to dok-
torandury (Dr.), habilitacie za docentov, ale hlavne ziska-
nie profesur, pretoze v personalnom obsadeni jednotlivych
fakult figuruju vlastne len profesori (Prof.Dr.)
a Dipl.Ing. ako pomocny personal na zabezpecenie praktic-
kych cviceni a poradenstva pre studentov.
Vzhladom na nase odborne zameranie sme na uvedenej
skole v ramci programu TEMPUS prediskutovali problematiku
organizacie studia vratane obsahu studijnych odborov "Pot-
ravinarska technologia" a "Domacnost a vyziva". Z oblasti
vyskumu problematiku kvality rastlinnych surovin a potravin,
predovsetkym z alternativnych foriem hospodarenia (vyskumne
su napojeni na Univerzitu v Kasseli) a navstivili sme nie-
kolko velmi zaujimavych malospracovatelskych a ekohospodar-
stiev, ktore svoju produkciu finalizuju.
Oboznamili sme sa s kontrolou a zabezpecovanim kvali-
ty potravin v jednotlivych spolkovych krajinach Nemecka
v suvislosti s napojenim na europsky a svetovy trh.Zavidiet
mozeme moderne vybavenie laboratorii a financne zabezpecenie
potrieb jednotlivych odborov.
Pocas nasho pobytu sme boli oficialne prijati vedenim
Vysokej skoly a dekanmi prislusnych fakult (PT a DV). Treba
len verit, ze nadviazane kontakty v ramci programu TEMPUS
sa budu moct nadalej rozvijat. Mnohe poznatky a skusenosti
su aplikovatelne aj v nasich podmienkach pri tvorbe a budo-
vani novych odborov na AF, predovsetkym technologickeho
a vyzivy ludi.