e-poľnohospodár

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
spravodajca Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre
  • porn - instagram takipci satin al - film izle - titan jel - hyundai kia yedek parca - instagram takipci satin al - konya escort - Lipo Magnet - ankara evden eve nakliyat - İllegal bahis sitesi
  • Home Kategorie spravodajstva Poľnohospodár 19/52 Pomáhajú pestovateľom ovocia a zeleniny

    Pomáhajú pestovateľom ovocia a zeleniny

    E-mail Print

    Odborníci z Katedry ovocinárstva, vinohradníctva a vinárstva (KOVV) sa pod vedením Ing. JÁNA MEZEYA, PhD., podieľali na vytvorení Osi 5.3.2.1.3. Integrovaná produkcia v ovocinárstve Programu rozvoja vidieka na roky 2007 - 2013.

    V súčasnosti sú zapojení do projektu Komplexný systém ochrany a bezstresového pestovania ovocných drevín v rámci SR s využitím digitálnej signalizačnej techniky. Ing. Ján Mezey sa podieľal aj na koncipovaní nariadenia vlády SR pod názvom Komplexné riešenie programu integrovanej produkcie v ovocinárskom, zeleninárskom a vinohradníckom sektore. Jeho hlavným cieľom je pomôcť slovenským producentom uplatniť sa na trhoch EÚ.

    "Plán rozvoja vidieka na roky 2007 - 2013 umožňuje našim poľnohospodárom čerpať dotácie z EÚ. Pred dvoma rokmi sme dostali úlohu vytvoriť expertnú pracovnú skupinu pri Ministerstve pôdohospodárstva SR, pozostávajúcu aj z odborníkov z praxe, ktorí majú intenzívne ovocné sady. Princípom bolo vytvorenie tzv. systému integrovanej produkcie ovocia, čo je akýsi prechod medzi konvenčným a ekologickým pestovaním ovocia," hovorí Ing. Ján Mezey. "Podstatou je, že postreky proti chorobám a škodcom sa neaplikujú preventívne, čiže každých 10-14 dní, ale väčšinou na základe signalizácie a prognózy. Presný dátum postrekov umožňuje šetriť chemické prípravky, životné prostredie a financie. Keď chce pestovateľ tento systém aplikovať, odporúčame mu zriadiť automatickú meteorologickú stanicu, ktorá mu umožní predpovedať výskyt infekčných chorôb a letové maximá škodcov a na základe signalizácie používať chemické prípravky a hnojivá šetrne k životnému prostrediu. Sú to dodatočné náklady, ktoré bolo treba zahrnúť do výpočtov kompenzačných platieb. Dosiahli sme, že producent, ktorý bude tento systém realizovať a bude mať podanú a evidovanú prihlášku na Pôdohospodárskej platobnej agentúre, dostane na rok za hektár 16 624 korún. Túto sumu schválilo ministerstvo pôdohospodárstva a v máji 2007 aj Brusel," hovorí Ján Mezey.

    Trendom v Európe je najmä integrované pestovanie ovocia a v súvislosti s tým sa najviac polemizuje o používaní chemických prípravkov. "V súčasnosti zaznamenávame viacero problémov, ktoré treba riešiť. Jedným z nich sú napríklad chránené vtáčie územia. Slovensko, ako jediné v Európe, má z celej rozlohy územia na vyše 25 % chránené vtáčie územia. Na porovnanie v Čechách je to 14 %, v Poľsku 11 a v Maďarsku 7%. Na chránených vtáčích územiach majú rozsiahle sady aj producenti ovocia, zeleniny a hrozna. Nemôžu tu však používať žiadne chemické prípravky, a to im sťažuje hospodárenie," informuje Ing. Mezey a dodáva, že "zrejme v budúcnosti namiesto jabĺčka na desiatu dostanú naše deti napr. prepeličie vajce."

    Odborník ďalej hovorí, že pre producentov ovocia je mimoriadne dôležité aj zjednodušenie súbežného dovozu ovocia a zeleniny a tiež takzvané vzájomné uznávanie prípravkov v rámci EÚ. "Zo zahraničia k nám častokrát dovážame kvalitatívne horšie ovocie v porovnaní s domácim. Naši pestovatelia sú znevýhodnení aj v tom, že na území SR majú zakázané používať niektoré chemické prípravky. Tie v krajinách EÚ, odkiaľ sa k nám ovocie dováža, používajú. Náš zákazník takto ošetrené ovocie kúpi a skonzumuje, ale domáci producent nemôže ošetrovať tým istým prípravkom svoje stromy. To je absurdné! V konečnom dôsledku naši pestovatelia ovocia a zeleniny nemôžu svojou produkciou konkurovať na zahraničných trhoch," zdôrazňuje J. Mezey.

    V súčasnosti sú odborníci KOVV zapojení aj do riešenia projektu Komplexný systém ochrany a bezstresového pestovania ovocných drevín v rámci SR s využitím digitálnej signalizačnej techniky. "Projekt spočíva v tom, že v 14 najväčších podnikoch SR sú umiestnené automatické meteorologické stanice s príslušným softvérom. Našou úlohou je okrem iného zhromažďovať údaje zo všetkých staníc, umiestňovať ich na server a vyhodnocovať. Vytvorili sme sieť, jej účastníci medzi sebou komunikujú a vymieňajú si získané informácie, napr. o vhodnom termíne postrekov, závlah či výskyte chorôb," hovorí Ján Mezey. Medzi ovocinárskymi firmami, zapojenými do projektu, sú aj špičkové podniky Plantex, s.r.o., Veselé, Danubius fruct, s.r.o., Dunajská Lužná, OVD Dvory nad Žitavou, Bioplant Ostratice, Plose Fructop, PD Hrušov či PD Čachtice.

    Na KOVV je aj sídlo Zväzu integrovanej produkcie ovocia, ktorý združuje pestovateľov. Od špecializovaných pracovných skupín dostávajú informácie legislatívneho charakteru, poradenstvo v oblasti pestovania, agrotechniky, rezu a tvarovania, voľby odrôd, podpníkov a chemickej ochrany.

    "Naša univerzita, okrem výučby študentov, veľmi usilovne pracuje aj na implementácii poznatkov do praxe, čím napomáha zvyšovaniu životnej úrovne a väčšej konkurencieschopnosti Slovenska v EÚ," zdôrazňuje na záver Ing. Mezey.

    RENÁTA CHOSRAVIOVÁ