Čo je žito?
V letnom období sa v čase žatvy stretávame s názvami jednotlivých druhov obilnín. Popri pšenici, raži, jačmeni a ovse pestovatelia niekedy spomenú aj žito, napríklad žito máme pod strechou, bude dobrá úroda žita.
Pomenovanie žito sa dnes už menej používa, častejšie sa s ním stretneme v ustálených frazeologizmoch alebo pranostikách, ako napríklad hádzať flintu do žita; Suchý marec, mokrý máj, bude žito ako háj. Z Krátkeho slovníka slovenského jazyka sa dozvedáme, že slovom žito sa pomenúva "základná obilnina pestovaná pre zrno na výrobu múky" a "zrno z tejto obilniny". Týmto označením sa nazýva "v západnej polovici Slovenska pšenica, vo východnej polovici raž". Z podstatného mena žito je utvorené prídavné meno žitný, ktoré v spojení žitná múka môže označovať ražnú alebo pšeničnú múku, no napríklad v pomenovaní žitná pálenka označuje alkoholický nápoj z raže.