Prostredníctvom Národnej platformy AgroBioFood Nitra sa Slovensko stalo zakladajúcim členom svetového výskumného združenia pre potraviny, výživu a zdravie, koordinovaného Wageningen University & Research v Holandsku.
Národná platforma AgroBioFood Nitra, ako oficiálny reprezentant Slovenskej republiky vo vzťahu k európskym a medzinárodným iniciatívam a programom, bola vytvorená 28. júla 2016 Ministerstvom školstva, vedy, výskumu a športu (MŠVVaŠ) SR na základe Memoranda o spolupráci medzi Slovenskou poľnohospodárskou univerzitou v Nitre, Národným poľnohospodárskym a potravinárskym centrom so sídlom v Lužiankach a Bioeconomy Cluster so sídlom v Nitre. Vládny kabinet podporil návrh MŠVVaŠ SR, aby sa Slovensko stalo zakladajúcim členom výskumného konzorcia zaoberajúceho sa potravinami, výživou a zdravím. Cieľom je vytvoriť digitálnu infraštruktúru. Tá by mala umožniť vedcom spájať a využívať výskumné údaje vytvorené z verejných, súkromných a spotrebiteľských zdrojov. Slovensko sa tak zaradí medzi krajiny ako je Holandsko, Spojené kráľovstvo, Dánsko či Taliansko, ktoré do Výskumnej infraštruktúry pre potraviny, výživu a zdravie (FNH-RI) už patria. Vyjadrenie politickej podpory pre Slovensko nepredstavuje finančnú zátaž.
Na čo budú klásť dôraz?
Ministerstvo školstva v materiáli, ktorý predložilo na vládu 20. februára uvádza, že FNH-RI bude vedcom poskytovať služby na generovanie a zdieľanie údajov. Dôraz sa kladie na zber, integráciu a štandardizáciu údajov, informácií, poznatkov a odborných znalostí spotrebiteľov, verejných a súkromných zainteresovaných strán. Vedecké služby, ktoré poskytne táto výskumná infraštruktúra, umožnia autoritatívnym orgánom, tvorcom politík, mimovládnym organizáciám, potravinárskemu priemyslu ci poľnohospodárom a spotrebiteľom robiť zodpovedné rozhodnutia v prospech potravinového systému.
Plná funkčnosť o štyri roky
Výskumná infraštruktúra by mala byt plne funkčná po roku 2024. Mala by vyvinúť nové a jasné výskumné štandardy pre udržateľný systém zásobovania potravinami a pochopenie správania spotrebiteľov v oblasti potravín, výživy a zdravia. V roku 2050 by malo FNH-RI pomáhať pri prechode zo súčasného neudržateľného potravinového systému na trvalo udržateľný a zdravý potravinový systém.