Na Katedre technológie a kvality živočíšnych produktov Fakulty biotechnológie a potravinárstva sa 7. – 21. februára uskutočnil akreditovaný kurz Syrárstvo, ktorý v rámci celoživotného vzdelávania poskytuje SPU.
Kurz v rozsahu 40 hodín bol určený začínajúcim farmárom, farmárom spracúvajúcim mlieko a pracovníkom družstevných mliekarní. Prednášala im doc. Margita Čanigová, (odborná garantka kurzu), prof. Dana Tančinová a Ing. Peter Zajác, PhD. Účastníci získali informácie o výbere mlieka pre výrobu syrov, čistých mliekarenských kultúrach, syridlách, o základných krokoch výroby syrov a najčastejších chybách syrov. Dozvedeli sa o legislatívnych podmienkach výroby syrov, správnej výrobnej praxi a systéme HACCP. Získané vedomosti si overili aj prakticky v laboratóriu. Úspešní absolventi získali Certifikát o absolvovaní akreditovaného programu ďalšieho vzdelávania. Kurz bol hodnotený veľmi pozitívne, účastníci ocenili komplexnosť, správny výber lektorov a možnosť praktického skúšania.