Čína je známa nielen ako druhá najsilnejšia ekonomika sveta, ale aj ako krajina s bohatou históriou a kultúrou. V minulom roku (september - december 2019) som mal možnosť absolvovať trojmesačnú doktorandskú stáž na Shandong Agricultural University v meste Tai‘an.
Na cestu som odchádzal s nadšením aj rešpektom, predsa len je to iná kultúra s úplne odlišným jazykom. Naša Katedra fyziológie rastlín Fakulty agrobiológie a potravinových zdrojov má s mojimi hostiteľmi na univerzite výborné pracovné vzťahy a od začiatku sa o mňa veľmi dobre starali. Vo výskume sme sa venovali reakciám pšenice na stres z tepla a zo sucha. Hodnotili sme fotosyntetické parametre, ktorým sa venujem aj vo svojej dizertačnej práci. Popri tom som mal však príležitosť nahliadnuť do „kuchyne“ viacerých mladých výskumníkov, keďže v Číne sa už študenti na úrovni bakalárskeho stupňa zapájajú do väčších výskumných projektov. Myslím si, že je to veľké plus, keď mladí študenti môžu nadobúdať skúsenosti vo výskume a zároveň byť súčasťou väčšieho tímu.
Čína je obrovská krajina s prekrásnymi miestami, prírodnými i po stáročia kultivovanými, kde nájdete najväčšie metropole sveta s najvyspelejšími technológiami, ale aj tradičné dediny, kde ľudia žijú v úzkom spojení s prírodou. Číňania sú vo všeobecnosti veľmi pracovití a svedomití. Je bežné, že študenti aj učitelia prichádzajú do laboratórií pred ôsmou hodinou a odchádzajú okolo jedenástej večer, a to aj v sobotu a nedeľu. Na druhej strane vždy je priestor aj pre nejakú spoločnú oslavu, večeru či debaty o všeličom. Inšpirujúce prostredie, do ktorého sa budem rád vracať.
Ing. Erik Chovanček, FAPZ
Autor článku (v strede) s čínskymi kolegami a študentmi na Shandong Agricultural University
Foto: archív