e-poľnohospodár

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
spravodajca Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre
  • porn - instagram takipci satin al - film izle - titan jel - hyundai kia yedek parca - instagram takipci satin al - konya escort - Lipo Magnet - ankara evden eve nakliyat - İllegal bahis sitesi
  • Home Kategorie spravodajstva Poľnohospodár 17/52 ...tak ako poslednýkrát...

    ...tak ako poslednýkrát...

    E-mail Print
    posledna17PREDNÁŠKA, NA KTORÚ SME SA PÄŤ ROKOV TEŠILI

    V jedno krásne a slnečné popoludnie, 24. apríla, sa poslucháreň "zet-nula-dva" stala miestom nevšednej udalosti. Vlastne, ani nie nevšednej, ak máme na mysli univerzitné tradície, ale skôr výnimočnej pre nás - už čoskoro absolventov a našich (päť rokov obľubovaných) pedagógov.

    Každá fakulta je niečím jedinečná a v tomto duchu sa nesú aj posledné prednášky. Pýtate sa ako? Keďže sme študenti Fakulty biotechnológie a potravinárstva a v našom ročníku sú len dva odbory - technológia potravín a biotechnológie - rozhodli sme sa, že v tento deň zúročíme všetko, čo sme sa na univerzite naučili. A ako sa patrí, prakticky.

    Už od začiatku týždňa sme vo fakultných laboratóriách pripravovali dobroty na náš veľký deň. Skôr, než sme v "dielni" docenta Lagina začali s výrobou šunky, klobás a darčekov v podobe pečeňových paštét (každá s vlastnou etiketou, názvom a podobizňou obdarovaného pedagóga), uvarili sme v univerzitnom minipivovare, u inžiniera Tótha, pivo. A nie hocijaké, ale s medom! Síce žiaden "Plzeň", no kto by porovnával domácu dobrôtku s nejakou priemyselnou "stokou." :-) Ráno pred hodinou "H" sa zišiel tím našich špecialistov pre potraviny rastlinného pôvodu a dal sa do práce. Výsledkom boli teplé, jemné a voňavé žemličky. S produktmi kolegov živočichárov sa správne chuťovo a dieteticky dopĺňali.

    Odbila trinásta. V preplnenej Z-02 boli načapované a naaranžované naše výtvory, naokolo svietili úsmevy študentov a učiteľov. Budúci technológovia a biotechnológovia boli pripravení vypočuť si "tú našu poslednú".

    Atmosféra bola viac ako skvelá: výbuchy smiechu, sprevádzané vlnami búrlivého potlesku, hrou na harmoniku, spevom. Vystúpenia, ktoré by ste od našich, vždy serióznych autorít, nečakali, perličky z písomiek a odpovedí, trefné anekdoty - to sú len zrnka zážitkov z toho skvelého dňa. Aby ste neboli ukrátení, uverejňujeme pár otázok a úloh, ktoré sme pre našich pedagógov pripravili, aj keď nie všetci stihli (či mohli) na ne odpovedať. Ak majú pocit, že by sme na ne mali dostať odpovede, do konca mája je ešte šanca :-). Zábavu síce o ôsmej večer ukončila SBS-ka, na internátoch však pokračovala až do nedeľného rána.

    Ak sa povie posledná prednáška, väčšina si predstaví humor a zábavu, pre niektorých je to možno po prvýkrát, čo navštívili prednáškareň, pre iných zasa jediná prednáška, na ktorú sa počas štúdia tešili. Málokto si v tej chvíli uvedomí, že je to jeden z posledných dní, keď "pracovne" hľadí do tváre svojho učiteľa. Aj nám to prišlo na um až v momente, keď nejeden profesor pri poslednej vete svojho vystúpenia takmer nezvládol dojatie a vetu nemohol dokončiť... Až v takých chvíľach si študent možno uvedomí, že človek za katedrou ho neberie len ako pracovný materiál. Preto je na mieste poďakovať vám, učiteľom, za všetko, čo ste pre nás počas vysokoškolského štúdia urobili a prisľúbiť, že budeme našej alma mater robiť dobré meno a vynasnažíme sa pozitívne zúročiť všetky vedomosti ktoré ste nám odovzdali.

    ĎAKUJEME!

    Bc. LUKÁŠ LOKAJ,
    Bc. VLADIMÍR ŠAK, 5. FBP

    posledna217

    Docent Golian

    posledna317

    Docent Lagin

    posledna17

    ... a niektorí z nás...

     

     

    Otázky z "poslednej" pre...

    docenta Lagina (technológia mäsa): Ako by ste zaradili ľubovoľných kolegov/kolegyne do systému SEUROP a na ktorých miestach tela u oboch pohlaví by ste merali ZP- metódou?

    Ing. Bobka (pedel FBP): Kedy vymeníte pedelský talár za dekanský?

    Ing. Michalcovú (technológia mlieka): Kozy nám dávajú zdravé a chutné mlieko. Viete nám povedať, čím to je?

    MVDr. Lopašovského (bezpečnosť potravín): Akú farbu má biela kniha bezpečnosti potravín? Akú farbu by ste navrhovali vy?

    Ing. Bobkovú (falšovanie potravín): Museli ste už niekedy po neskorom príchode domov použiť metódu falšovania alibi?

    Ing. Zeleňákovú (ochorenia z potravín): Čo je, podľa vás, ťažšie: diagnostikovať chorobu šialených kráv u žien alebo krívačku a slintačku u mužov?

    Ing. Čaplu (legislatíva a kontrola potravín): Predstavte si, že kontrolným objektom pre vykonanie auditu je žena. Aké kontroly by ste vykonali?

    Ing. Zajaca (KHBP): Čítali ste v detstve knihu SMELÝ ZAJKO V AFRIKE? Bol hlavný hrdina vaším idolom?

    profesorku Muchovú (technológia spracovania cereálií): Jedným zo znakov akosti múky je stupeň vymletia. Myslite si, že sú študenti po piatich rokoch dostatočné vymletí?

    docenta Goliana (vedúceho Katedry hygieny a bezpečnosti potravín): Čo pre vás znamená VŠEOBECNÁ HYGIENA? Ako ste na tom s BEZPEČNOSŤOU? Čo považujete za svoj kritický kontrolný bod?

    docentku Frančákovú (sladovníctvo a pivovarníctvo): Vraví sa že od piva rastie brucho. Čo robíte, že vám nenarastá?

    docenta Horčina (senzorická analýza potravín): Poznáme 5 základných zmyslov. Ktorý zmysel pri hodnotení žien používate najčastejšie?

    Ing. Marečka (skladovanie rastlinných produktov): Ako správne by ste uskladnili zlú a škaredú ženu?

    profesora Tomáša (organická chémia): Kto ma viac OH skupín v krvi: technológ alebo biotechnológ?

    Ing. Musilovú (organická chémia): Nakreslite vzorec vášho obľúbeného nápoja SEX ON THE BEACH. Profesora Kováčika (fyziológia živočíchov): Uveďte päť fyziologických parametrov, pomocou ktorých môžeme diferencovať biotechnológov a technológov potravín.

    docenta Massányiho (fyziológia živočíchov): Môžete popísať prejavy normálnej a transgénnej opice po poslednej prednáške?

    docentku Javorekovú: Poznáte definíciu koncentráciu MO v rómskej osade?

    docentku Tančinovú (mikrobiológia potravín, potravinárska mykológia): Huby poznáme ušľachtilé a neušľachtilé. Aký je rozdiel medzi ušľachtilým a neušľachtilým študentom?

    docenta Zemana (balenie potravín): Akým spôsobom ste balili ženy za svojich študentských čias?

    Ing. Tótha (balenie potravín, školský minipivovar): Je ľahšie uvariť pivo, alebo dobrú a chutnú večeru pre milenku?

    docentku Urminskú (biochémia): Koľko alkohol-dehydrogenázy treba na rozloženie alkoholu v pivnom sude?

    Ing. Gregáňovú (biochémia): Pokúste sa nakresliť Havartov a Fischerov vzorec troch poldeci sulfátu sodného.

    Profesora Bullu (dekana FBP): Čo je ťažšie, byť na čele fakulty alebo rodiny?