e-poľnohospodár

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
spravodajca Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre
  • porn - instagram takipci satin al - film izle - titan jel - hyundai kia yedek parca - instagram takipci satin al - konya escort - Lipo Magnet - ankara evden eve nakliyat - İllegal bahis sitesi
  • Home Kategorie spravodajstva Poľnohospodár 4/64 Chlieb náš každodenný a jeho význam vo výžive ludí

    Chlieb náš každodenný a jeho význam vo výžive ludí

    E-mail Print

    chliebV rámci ŠDNU sa 20. novembra vo foyeri pod Aulou SPU v Nitre konal druhý ročník podujatia Chlieb náš každodenný, ktorý organizovala Fakulta agrobiológie a potravinových zdrojov a Fakulta biotechnológie a potravinárstva. Cieľom organizátorov bolo upozorniť na význam chleba a pekárskych produktov vo výžive človeka a možnosti jeho využitia v praxi.

    Na akcii boli prezentované pekárske výrobky pripravené na Katedre technológie a kvality rastlinných produktov Fakulty biotechnológie a potravinárstva, rôzne druhy chleba z domácej produkcie našich študentov a zamestnancov a tiež sponzorské výrobky značky Penam, Pekárne Sekule a Sztiszkala B&N. Návštevníci tak mali možnosť vidieť a ochutnať tradičné, bezlepkové a kváskové produkty, tiež rôzne obmeny chlebových tort a chuťoviek, ktoré predstavovali ukážky rozmanitého využitia týchto výrobkov. Na ich príprave sa aktívne podieľali študenti ŠP potraviny a technológie v gastronómii, technológia potravín (FBP) a výživa ludí (FAPZ). Záujemcovia sa mohli dozvedieť množstvo faktov o historickom vývoji chleba, najnovších trendoch jeho výroby, nutričnom zložení ci spotrebe. Obohatením akcie bola aj nápaditá ukážka cesty chleba od prvovýroby až po  finálny produkt a prezentácia zameraná na predaj, balenie a hygienu pekárskych produktov s názornými ukážkami následkov dlhodobejšieho nesprávneho skladovania takýchto výrobkov. Súčasne s výstavou prebiehala realizácia študentského projektu Propagácia zdravého životného štýlu medzi vysokoškolákmi (prevencia nadhmotnosti a obezity v mladom veku) pod záštitou Katedry výživy ľudí FAPZ. Študenti ŠP výživa ľudí vykonávali antropometrické merania a základné skríningové biochemické vyšetrenia a poskytovali konzultácie a poradenstvo. Na podujatí sa zúčastnili aj študenti zo Strednej odbornej školy potravinárskej a Strednej priemyselnej školy potravinárskej v Nitre.

    Ing. Martina Gažarová, PhD., FAPZ
     

    FOTOGALÉRIA

     

    chlieb

    Na príprave podujatia sa aktívne podieľali študenti Fakulty biotechnológie a potravinárstva a Fakulty agrobiológie a potravinových zdrojov SPU v Nitre

    Foto: za