Mať vzdelaného a rozumného spotrebiteľa, ktorý vie ako a ktoré potraviny nakupovať, je výhodou pre každú krajinu, jej ekonomiku, agropotravinárstvo, ale aj zdravotníctvo.
Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora (SPPK) sa preto už siedmy rok prostredníctvom základných škôl a súťažno-vzdelávacieho projektu Hovorme o jedle snaží vychovať novú, uvedomelú generáciu spotrebiteľov. Cieľom projektu, na ktorom sa podieľa aj FEM, je podnietiť diskusiu medzi žiakmi ZŠ, učiteľmi a rodičmi o potravinách, správnych stravovacích návykoch a zároveň budovať spôsobilosť k vhodnému výberu potravín a správnemu životnému štýlu. Do projektu sa tento rok zapojilo 407 základných škôl, ktorých žiaci súťažili v štyroch oblastiach: súťažno-vzdelávacia aktivita Hovorme o jedle, výtvarná súťaž Chutné maľovanie, literárna súťaž Poznám zdravé potraviny z môjho mesta ci dediny a fotografická súťaž Ocami gurmána. Na slávnostnom vyhlásení víťazov 22. novembra v Bratislave sa zúčastnili aj členky hodnotiacej komisie z FEM: Ing. Zdenka Kádeková, PhD., Ing. Ingrida Košiciarová, PhD., a autorka clánku.
Ing. Mária Holotová, PhD., FEM
Foto: archív MH