Aktuálne otázky inovácií, zmien, problémov ci úspechov v oblasti poľnohospodárstva, potravinárstva, obchodu, kontroly a bezpečnosti potravín, ako aj súkromného sektora, boli hlavnými témami odborného seminára Aktuálne otázky potravinárskej praxe, ktorý 17. septembra organizovala FBP SPU v Nitre v rámci EIT Food Awareness Day.
V úvodnej prednáške autorka článku predstavila slovenské aktivity EIT Food Hub zamerané na významné prepojenie vzdelávania, výskumu a praxe v oblasti potravinárstva. Program pokračoval vystúpeniami pozvaných hostí. Ing. M. Lapšanský, generálny riaditeľ Sekcie potravinárstva a obchodu MPaRV SR vystúpil na tému Potravinári v centre pozornosti, Ing. T. Lopúchová, predsednícka Slovenského zväzu pekárov, cestovinárov a cukrárov v SR priblížila aktuálne problémy v pekárenskom priemysle. O inováciách v potravinárskom a nápojovom priemysle informoval Ing. J. Durec, PhD., výkonný riaditeľ firmy McCarter. S aktuálnymi informáciami z oblasti potravinárskej legislatívy zoznámila prítomných JUDr. J. Venhartová, riaditeľka Potravinárskej komory Slovenska. Organizátori seminára mysleli aj na čoraz aktuálnejšiu problematiku trvaloudržateľného rozvoja a ekologického správania, ktorá sa stáva diskutovanou témou súčasnosti. Na budúcnosť riešenia odpadov v potravinárstve sa vo svojom vystúpení zameral Mgr. M. Krajčovič, predseda Slovenskej aliancie moderného obchodu. Odbornú čast podujatia uzatvoril RNDr. J. Žiak, manažér kvality spoločnosti Nestlé Slovensko, ktorý prezentoval systém samokontroly u prevádzkovateľa potravinárskeho podniku.
Prínosom podujatia bol otvorený dialóg, pocas ktorého si prednášajúci a úcastníci vymienali názory, prezentovali svoje postoje a skúsenosti. Záverecné slová patrili doc. A. Bobkovej, prodekanke pre vzdelávanie FBP a Ing. J. Čaplovi, PhD., koordinátorovi praxe FBP, ktorí sa výrazne podieľali na príprave a priebehu odborného programu a diskusie.