Tradičnou súčasťou výstavy Agrokomplex je udelenie ocenenia Zlatý kosák, ktoré sa odovzdáva v kategóriách: rastlinná výroba a mechanizácia, živočíšna výroba a veda a výskum.
Tohtoročný Zlatý kosák v kategórii veda a výskum získala, v konkurencii ďalších nominovaných publikácií z SPU, NPPC, SAV a iných organizácií, vysokoškolská učebnica Vinárstvo, someliérstvo a enogastronómia, ktorá vyšla vo Vydavateľstve SPU v Nitre. Autormi sú uznávaní odborníci v uvedenej oblasti z Fakulty biotechnológie a potravinárstva SPU v Nitre - prof. Štefan Poláček, prof. Ján Tomáš, doc. Vladimír Vietoris a Ing. Mária Lumnitzerová z Vinárskych závodov Topoľčianky.
SPU chce byť lídrom v téme vinohradníctva, vinárstva, someliérstva
Úspešným autorom zablahoželala aj rektorka SPU doc. Klaudia Halászová. V rámci stretnutia 28. augusta na pôde rektorátu spoločne diskutovali o tom, že SPU chce byť lídrom v téme vinohradníctva, vinárstva, someliérstva a poznatky využívať v praxi. SPU sa zaoberá aj oblasťou vinárstva a vinohradníctva a pre prax vychováva kvalitných absolventov. Spolupracuje s bývalými absolventmi, fi rmami a špičkovými odborníkmi v oblasti vinárstva a vinohradníctva, či už v oblasti edukácie, výskumu a podobne. Veľmi významná je spolupráca s Ing. Dorotou Pospíšilovou, autorkou mnohých slovenských novošľachtencov či známym slovenským vinohradníkom, vinárom a šľachtiteľom viniča hroznorodého Ing. Ondrej Korpásom, ale aj mnohými ďalšími významnými odborníkmi z praxe. „Treba na univerzite uchopiť tému vinohradníctva a vinárstva, celý cyklus a komunikáciu s praxou posunúť ďalej. Dôležité je na SPU vytvoriť tím špičkových odborníkov, ktorí zostavia ucelený koncept pre rozvoj uvedenej oblasti, s myšlienkou zapájať sa do výziev, uchádzať sa o výskumné projekty a úzko spolupracovať s praxou a inštitúciami nielen doma, ale aj v zahraničí,“ povedala rektorka. Dodala, že univerzita má vytvorené vynikajúce podmienky na vedu a výskum aj vo Výskumnom centre AgroBioTech, ktoré je otvorené pre vedeckovýskumné bádanie všetkým našim odborníkom.
Zároveň sa diskutovalo na tému prax bakalárov a inžinierov zaoberajúcich sa štúdiom vinárstva, vinohradníctva, ovocinárstva, mechanizácie, ekonómie, biotechnológie a ďalších súvisiacich odborov, ako aj o budovaní zázemia na Vysokoškolskom poľnohospodárskom podniku, s.r.o, Kolíňany. Diskutujúci sa zhodli, že prax treba nastaviť tak, aby v rámci nej študenti získali prínosné informácie, skúsenosti a poznatky.
rch