Až 187 vzoriek slovenských vín od 45 výrobcov mohli 16. mája ochutnať účastníci jedenásteho ročníka celoslovenskej verejnej prehliadky súťažných vín VÍNO SPU 2019.
Už tradične ho organizovala Katedra ovocinárstva, vinohradníctva a vinárstva Fakulty záhradníctva a krajinného inžinierstva SPU v Nitre. Aktivita bola podporená grantom z Nitrianskeho samosprávneho kraja.
Podujatie otvorila rektorka doc. Klaudia Halászová. Ako povedala, FZKI sa z hľadiska vzdelávania, vedy a výskumu zaoberá aj oblasťou vinárstva a vinohradníctva a pre prax vychováva kvalitných absolventov. Niektorí z nich sa zapojili do súťaže a získali aj ocenenie. „Sme presvedčení, že naša republika má vhodné regióny, podmienky a ľudí na to, aby sme dokázali vyrobiť naozaj dobré vína,“ dodala rektorka. Význam edukácie zdôraznil aj dekan FZKI prof. Dušan Igaz, s tým, že vedomosti v oblasti vinohradníctva a vinárstva odovzdávajú študentom viaceré katedry, keďže vinári musia mať široké vedomosti nielen o pestovaní viniča, chorobách a škodcoch, ale aj poznatky z biometeorológie, mechanizácie, technológie, krajinotvorby či ekonomiky.
V rámci workshopu na tému Trendy v šľachtení viniča hroznorodého s cieľom dosiahnuť potomstvo odolné proti hubovým chorobám Ing. Radek Sotolář, Ph.D., zo Záhradníckej fakulty Mendelovej univerzity v Brne predstavil odrody v Česku. Tiež informoval, že v ČR sú subjekty, ktoré sa zaoberajú šľachtením, vďaka tomu majú každé dva roky v registri nové odrody. Ako informoval čestný hosť podujatia - známy slovenský vinohradník, vinár a šľachtiteľ viniča hroznorodého Ing. Ondrej Korpás, CSc., pokiaľ ide o rezistenciu, na Slovensku sa šľachtitelia zaoberajú hlavne stolovými odrodami, kde dosahujú veľmi dobré výsledky. „Dôležité je, aby sa nešľachtilo spontánne, ale so šľachtiteľskými cieľmi, ktoré sú dôležité pre budúcnosť vinohradníctva,“ povedal.
Prezentácia a o ocenenie Prezentácia súťažných vín spojená s verejnou degustáciou prebiehala vo foyeri pod aulou SPU. Ako informoval gestor výstavy doc. Štefan Ailer, vzorky vystavených vín hodnotilo 21 skúsených posudzovateľov, ktorých veľmi príjemne prekvapila ich kvalita. Udelili 29 zlatých a 79 strieborných medailí. Až 70 % vín pochádzalo z vydareného pestovateľského ročníka 2018. Šesť hlavných ocenení si víťazi prevzali z rúk rektorky Klaudie Halászovej a dekana FZKI Dušana Igaza. Víťazom kategórie prírodne sladkých vín bol Ing. Ivan Čapičík zo Zelenča, v kategórii bielych polosuchých a polosladkých vín zvíťazila firma Komjathi, Komjatice. Cenu dekana FZKI za najvyššie hodnotené víno zo slovenského novošľachtenca si odniesol zástupca Villa Vino Rača, Bratislava. Titul šampión v kategórii červené suché vína získalo vinárstvo Dubovský a Grančič zo Svätého Jura. V kategórii ružových vín zvíťazilo Vinárstvo Château Rúbaň, ktoré si zároveň odnieslo aj najvyššiu Cenu rektorky SPU v Nitre za šampióna kategórie bielych suchých vín.
Sprievodným podujatím súťažnej prehliadky vín bola výstava známok s vinohradníckou a vinárskou tematikou z 21 krajín sveta zberateľa Mgr. Patrika Febena, rodáka z Kremnice.
Renáta Chosraviová
Prezentácia súťažných vín spojená s verejnou degustáciou prebiehala vo foyeri pod aulou SPU
Foto: Kristína Candráková