e-poľnohospodár

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
spravodajca Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre
  • porn - instagram takipci satin al - film izle - titan jel - hyundai kia yedek parca - instagram takipci satin al - konya escort - Lipo Magnet - ankara evden eve nakliyat - İllegal bahis sitesi
  • Home Kategorie spravodajstva Poľnohospodár 9/63 FBP: Konferencia Bezpečnosť a kontrola potravín už po šestnásty raz

    FBP: Konferencia Bezpečnosť a kontrola potravín už po šestnásty raz

    E-mail Print

    Fakulta biotechnológie a potravinárstva SPU v Nitre, Katedra hygieny a bezpečnosti potravín FBP, Národný kontaktný bod SR pre vedeckú a technickú spoluprácu s EFSA – MPRV SR organizovali 28. - 29. marca v Park hoteli v Piešťanoch šestnásty ročník vedeckej konferencie s medzinárodnou účasťou Bezpečnosť a kontrola potravín.

    Cieľom bolo prezentovať najnovšie trendy v oblasti kontroly a bezpečnosti potravín, potravinárskej analýzy, autentifikácie a vysledovateľnosti potravín, alergénov a kontaminantov, analýzy a hodnotenia potravín novými metódami.

    Na konferencii sa zúčastnilo 231 účastníkov zo SR, ČR, Poľska a Ruska, odznelo 35 prednášok a elektronickou formou bolo prezentovaných 95 posterov. Prezentovaná bola aj najnovšia prístrojová technika, ako napr. multiparametrový systém pre imunologické testovanie patogénov v potravinách, analyzátor pre kontrolu kvality mliekarenských a ďalších potravinárskych výrobkov a i.

    V prvom bloku prednášok ústredný riaditeľ Štátnej veterinárnej a potravinovej správy SR Jozef Bíreš informoval o kontrolách v súvislosti s poľským mäsom a úradnými kontrolami potravín v SR za rok 2018. Ústredný riaditeľ Štátnej veterinárnej správy ČR Zbyněk Semerád sa zameral na bezpečnosť potravín v ČR v roku 2018 a Ústredný riaditeľ Českej poľnohospodárskej a potravinárskej inšpekcie v Brne Martin Klanica predstavil výsledky kontroly kvality potravín. V druhom bloku sa riaditeľ SVU v Olomouci Ján Bardoň venoval problematike vankomycín rezistentných enterokokov vo vzťahu k bezpečnosti potravín. V bloku zameranom na analytické metódy v potravinárstve odzneli prednášky odborníčok z Moskvy zamerané na antimikrobiálny potenciál zložiek izolovaných z mäsového priemyslu.

    V bloku venovanom inováciám potravinárskych výrobkov predstavil Ján Durco zo spoločnosti McCarter rastlinné alternatívy v potravinárskom priemysle. Zaujímavé boli aj prezentácie zástupcov firiem, napr. zástupcovia firmy OK Servis BioPro predstavili NIR analyzátor na kontrolu parametrov kvality v potravinárskom priemysle.

    Druhý deň prednášok bol venovaný bezpečnosti a kontrole potravín rastlinného a živočíšneho pôvodu. Odzneli prednášky z oblasti charakterizácie mikrobiálnej zložky vo výrobe vína pomocou molekulárno- biologických metód, analýzy piva, chemického zloženia vajec, morfologickej analýzy peľov a medov, hodnotenia procesov zrenia syrov a pod. K jednotlivým príspevkom prebehla bohatá diskusia.

    Prof. Jozef Golian, FBP