Ako absolventka študijného programu manažment živočíšnej výroby na Fakulte agrobiológie a potravinových zdrojov SPU v Nitre som sa rozhodla absolvovať stáž na farme. Môj výber padol na rodinnú ovčiu farmu situovanú v malebnej dedinke Les Olives v Katalánsku, ktoré má skvelú ovčiarsku tradíciu a kultúru.
Hospodárstvo na farme udržiava a zveľaďuje rodinný klan už po niekoľko generácií a tým sa podieľa na zachovávaní a zošľachťovaní národného plemena oviec Ripollesa. Toto mäsové plemeno chovajú polointenzívnym spôsobom. Pripúšťacie obdobie je celoročné s pravidelným odberom 35 kilogramových jahničiek a barančekov na bitúnok, s tým, že dvadsaťpäť percent geneticky najlepších jedincov ponechávajú pre rozvoj stáda. Ako záľubu chovajú na farme aj hrabavú a vodnú hydinu, králiky, frízske kone - patriace k najstarším európskym plemenám, prasatá, dokonca aj korytnačky a okrasné vtáctvo. Samozrejme, nechýbajú pracovné a strážne psy, ktoré sú neoddeliteľnou súčasťou v segmente ovčiarstva. Okrem oviec vlastnia, ale aj prenajímajú, niekoľko stoviek hektárov pôdy, na ktorej pestujú základné obilniny - ovos, pšenicu, jačmeň a bôby, z ktorých si zabezpečujú jadrovú zložku kŕmnej dávky. Objemovú zložku tvorí hlavne seno a siláž z lucerny, slama a trávne seno. Čo mi dala absolventská stáž na zahraničnej farme? V prvom rade mi poskytla nový pohľad na flexibilitu v hospodárení a poodhalila kreativitu pri tvorbe projektov, ale aj možnosť manuálne pracovať s rozličným náradím, mechanizmami a profesionálne manipulovať so zvieratami.
Anna Vdovjaková
Na ovčej farme mala Anna možnosť pracovať s rôznymi mechanizmami
Foto: archív AV