Prírodné funkčné potraviny a výrobky z nich sa čoraz častejšie zaraďujú do jedálneho lístka. Andská rastlina – jakon je na našom trhu ešte málo známou plodinou, ale v období najväčšieho rozmachu ríše Inkov patrila k najznámejším liečivým rastlinám.
Cieľom monografie s uvedeným názvom bolo predstaviť tento rastlinný druh - Jakon (Smallanthus sonchifolius) - širokej verejnosti. Vo Vydavateľstve Garmond Nitra ju v tomto roku vydal autorský kolektív: Ing. Ladislav Illéš, PhD., (SPU v Nitre), prof. Ján Novák (SPU v Nitre), a prof. Eloy Fernández Cusimamani (ČZU v Prahe).
Publikácia má dve časti. Prvú tvorí literárna rešerš, v ktorej autori uvádzajú pôvod tohto rastlinného druhu, jeho históriu, geografické rozšírenie, botanickú charakteristiku, genetickú diverzitu, spôsob pestovania, choroby a škodcov, chemické zloženie, potenciálny význam jakona, jeho využitie v humánnej výžive a výžive zvierat, priemyselné a farmaceutické spracovanie a i. V druhej časti čitateľ nájde výsledky pokusov Katedry rastlinnej výroby SPU v Nitre a Fakulty tropického zemědělství ČZU v Prahe. Jakon sa vďaka svojim vlastnostiam rozširuje do celého sveta. Nie je náročný na výživu, netrpí chorobami a škodcami. Na rozdiel od väčšiny hľuznatých a koreňových plodín, ktoré ukladajú sacharidy, jakon ich kumuluje vo forme inulínu. Ich konzumácia nezvyšuje hladinu glukózy v krvi, preto je tento druh považovaný za potravinu s vysokým potenciálom pre diabetikov.
Rastlina má vysoký obsah antioxidantov, hlavne polyfenolických zlúčenín, obsiahnutých najmä v listoch. Pripravené nálevy z listov sú účinným liekom proti hyperglykémii a cukrovke. Extrahovaná šťava z hľúz jakona sa považuje za prírodné sladidlo, vhodné aj pre diabetikov. Liečivé účinky hľúz v surovom stave sa dajú využiť aj v kuchyni, nastrúhaný vo forme zeleninových šalátov, ale aj džemu a sirupu do pečiva, soté, ako prášok na dochucovanie do omáčok, na dressingy a pod. Nadzemná fytomasa jakona sa môže ako objemová krmovina používať vo výžive hospodárskych zvierat na kŕmenie, pretože obsahuje až 25 percent bielkovín v sušine. Vyše stostranová publikácia je vhodne doplnená farebnými fotografiami, obrázkami a tabuľkami.
rch