Spektroskopická analýza s využitím metódy indukčnej viazanej plazmy na analýzu vzoriek slovenských a českých čokolád bola témou odborného programu stáže, ktorú som absolvovala cez program Erasmus+ počas piatich mesiacov, od septembra 2018 do februára 2019, na Fakulte biológie a poľnohospodárstva Univerzity v Rzeszowe. Uvedenou témou sa zaoberám aj vo svojej dizertačnej práci.
Metóda indukčne viazanej plazmy sa požíva v mnohých odvetviach vrátane produkcie potravín, nápojov a farmaceutík. Okrem uvedenej analýzy som sa zaoberala aj stanovením kalorickej hodnoty čokoládových vzoriek a obsahu bielkovín vo vzorkách, ako aj kvantifikáciou poloprchavých komponentov. S tímom poľských odborníkov, zaoberajúcich sa mikrobiológiou potravín, sme pracovali aj na identifikácii baktérií bažantieho marinovaného mäsa, na sledovaní vplyvu prídavkov esenciálnych olejov na vývoj alebo inhibíciu salmonely v mäse spracovanom metódou sous-vide a stanovení antimikrobiálnej aktivity rôznych druhov čokolád na vybrané mikroorganizmy. Z môjho pohľadu bola veľmi dôležitá vzájomná výmena poznatkov z rôznych odvetví mikrobiológie, keďže ja sa špecializujem na rastlinné produkty a identifikáciu baktérií a poľskí kolegovia na živočíšne produkty a antimikrobiálne vlastnosti esenciálnych olejov. Naša vzájomná spolupráca prehĺbila moje znalosti a zároveň verím, že im som zase pomohla vo vývoji metodík a uskutočňovaní experimentov a analýz, ktoré v našom univerzitnom laboratóriu vykonávame rutinne. K významným prínosom stáže, okrem nadobudnutia základov poľského jazyka, určite patrí upevnenie medzinárodnej spolupráce a získanie nových kolegov a priateľov.
Lucia Godočiková, Katedra mikrobiológie FBP
Lenka Godočíková sa vo svojej výskumnej práci zaoberá spektroskopickou analýzou čokolády
Foto: archív LG