e-poľnohospodár

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
spravodajca Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre
  • porn - instagram takipci satin al - film izle - titan jel - hyundai kia yedek parca - instagram takipci satin al - konya escort - Lipo Magnet - ankara evden eve nakliyat - İllegal bahis sitesi
  • Home Kategorie spravodajstva Poľnohospodár 8/63 RECENZIA: Vinárstvo, someliérstvo a enogastronómia

    RECENZIA: Vinárstvo, someliérstvo a enogastronómia

    E-mail Print

    recenzia vinarstvoNová kniha s názvom Vinárstvo, someliérstvo a enogastronómia prináša komplexné najmodernejšie poznatky z oblasti vinohradníctva, vinárstva, vinárskych technológií, chemického zloženia vína, ale aj zo someliérstva a enogastronómie.

    Autormi sú uznávaní odborníci v uvedenej oblasti z Fakulty biotechnológie a potravinárstva SPU v Nitre - prof. Štefan Poláček, prof. Ján Tomáš, doc. Vladimír Vietoris a Ing. Mária Lumnitzerová. Ako uvádzajú, komplexná publikácia o úlohe vína v kultúrnom dedičstve národa, jeho výrobe, chemickom zložení, servírovaní a význame v enogastronómii doposiaľ na Slovensku chýbala. Kniha vyšla vo Vydavateľstve SPU v Nitre. Určená je študentom, učiteľom zaoberajúcim sa uvedenou problematikou, ako aj odborným degustátorom, účastníkom vinárskych súťaží, spotrebiteľom, predajcom a výrobcom vína.

    V začiatočných kapitolách čitateľ nájde stručnú históriu vinohradníctva a vinárstva, informácie o jeho súčasnom stave vo svete a perspektíve slovenského vinohradníctva a vinárstva. Autori charakterizujú hrozno ako surovinu na výrobu vína a požiadavky na jeho kvalitu, opísané sú vlastnosti hrozna na Slovensku registrovaných odrôd vrátane typických vlastností odrodových vín z nich vyrobených. Uvedené sú podmienky skladovania vín pre zachovanie ich kvality. Zaujímavosťou je kapitola venovaná vinárskej legislatíve a klasifi kácii vín. Tiež sú stručne charakterizované vinohradnícke krajiny Európy a sveta, ich produkcia a kvalita vína. Rozsiahla časť knihy je venovaná teoretickým princípom technológie výroby vína a zariadeniam na jeho výrobu. Autori ponúkli aj osvedčené praktické skúsenosti najväčšieho producenta slovenského vína s najmodernejšou technológiou výroby vín, ktorú používajú vo Vinárskych závodoch Topoľčianky. V ďalšej časti publikácie sú opísané príčiny vzniku chorôb a chýb vín, ich prevencia a odstránenie. Uvedené je kvalitatívne a kvantitatívne chemické zloženie vín a vplyv jednotlivých zložiek na senzorickú, nutričnú hodnotu vína a na zdravie človeka. V záverečných kapitolách sa autori venujú someliérstvu a enogastronómii.

    Rozsiahle, vyše 300-stranové dielo, uzatvára kapitola o pozícii vína v svetovej a slovenskej literatúre, umení a charakterizuje víno ako sociokultúrny fenomén.

    rch