e-poľnohospodár

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
spravodajca Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre
  • porn - instagram takipci satin al - film izle - titan jel - hyundai kia yedek parca - instagram takipci satin al - konya escort - Lipo Magnet - ankara evden eve nakliyat - İllegal bahis sitesi
  • Home Kategorie spravodajstva Poľnohospodár 7/63 Z odbornej stáže medzinárodného projektu Kultúrne dedičstvo regiónov

    Z odbornej stáže medzinárodného projektu Kultúrne dedičstvo regiónov

    E-mail Print

    regionyFakulta biotechnológie a potravinárstva a Fakulta agrobiológie a potravinových zdrojov SPU v Nitre organizovali 4. marca v rámci medzinárodného projektu Kultúrne dedičstvo regiónov odbornú stáž pod vedením doc. Martiny Fikselovej, prof. Jozefa Goliana a doc. Radovana Kasardu.

    Prednášky a praktické cvičenia zamerané na genetickú identifikáciu živočíchov a potravín živočíšneho pôvodu, prebiehali na Katedre genetiky a plemenárskej biológie FAPZ. Zúčastnili sa na nich pracovníci Poľnohospodárskej univerzity (PU) v Krakove, Veterinárnej a farmaceutickej univerzity v Brne, Univerzity veterinárneho lekárstva v Košiciach a SPU v Nitre. Stáž bola jednou z mnohých plánovaných aktivít uvedeného projektu, financovaného Poľskou národnou agentúrou pre akademickú spoluprácu (NAWA). Koordinátorom projektu, s dobou realizácie od decembra 2018 do novembra 2020, je PU v Krakove. Hlavným cieľom je vytvoriť unikátny katalóg tradičného kultúrneho dedičstva regiónov. Projekt by mal preukázať hypotézu, že podpora jedinečných prvkov kultúrneho dedičstva môže prispieť k dynamickému rozvoju nových regionálnych produktov.Jedným z výsledkov medzinárodnej spolupráce bude identifikácia miestnych prvkov kultúrneho dedičstva, najmä v podobe tradičných i netradičných druhov rastlín, zvierat ako potravinových zdrojov a produktov z nich vyrábaných v podobe tradičných pokrmov. Zahŕňa pracovné balíky zamerané napr. na divorastúce rastliny, huby a potraviny z nich vyrábané. Pilotná štúdia bude realizovaná na príklade regiónu Malopoľska, ale predpokladá tiež popis podobných ekosystémov v Európe i vo svete. SPU bude na projekte participovať realizáciou seminárov o možnostiach genetickej identifikácie druhov rastlín a ich autentifikácie v potravinách, ako aj expertízami a prípravou spoločných vedeckých článkov a monografie. Jedným z významných výstupov projektu je vytvorenie spolupráce medzi spomínanými univerzitami, Univerzitou vo Florencii a ďalšími partnermi pre prípravu medzinárodného vedeckého projektu v rámci programov EÚ.

    Odbornej stáži predchádzalo úvodné stretnutie v Krakove, kde uvedení zástupcovia FBP a FAPZ prezentovali, skúsenosti a možnosti identifikácie lokálnych prvkov kultúrneho dedičstva v podobe živočíšnych a rastlinných druhov a prostredia, v ktorom žijú ako súčasť dedičstva regiónov.

    Doc. Martina Fikselová, FBP Doc. Radovan Kasarda, FAPZ 

     

    regiony

    Účastníci projektu sa podelili so svojimi skúsenosťami v rámci genetickej identifikácie živočíchov a potravín z nich

    Foto: Nina Moravčíková