e-poľnohospodár

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
spravodajca Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre
  • porn - instagram takipci satin al - film izle - titan jel - hyundai kia yedek parca - instagram takipci satin al - konya escort - Lipo Magnet - ankara evden eve nakliyat - İllegal bahis sitesi
  • Home Kategorie spravodajstva Poľnohospodár 6/63 Kvalitná čokoláda je skvost potravinárskeho priemyslu. Podporuje zdravie

    Kvalitná čokoláda je skvost potravinárskeho priemyslu. Podporuje zdravie

    E-mail Print

    cokolada2Čokoláda je jednou z najobľúbenejších pochutín sveta. Zhodujú sa v tom spotrebitelia i výrobcovia. Požiadavkou prvých a výzvou pre druhých je však posunúť pomyselnú latku kvality tejto komodity ešte vyššie. Ideálnym produktom by mala byť čokoláda, ktorá by zároveň spĺňala kritériá zdravej výživy ako funkčná potravina alebo potravina s pridanou hodnotou.

    „Rozlúsknuť oriešok“ sa pokúsil aj známy slovenský výrobca čokolád - firma Lyra Chocolate so sídlom v Ivánke pri Nitre. Vyrobili špeciálnu edíciu veľmi kvalitnej čokolády. Výskum účinkov tohto produktu na ľudský organizmus realizovali v rámci polročnej klinickej štúdie od októbra 2017 do apríla 2018 odborníci Katedry výživy ľudí FAPZ SPU v Nitre, pod vedením vedúceho katedry MUDr. Petra Chleba, PhD.

    Obohatili ju o probiotiká

    Ako nás informoval P. Chlebo, firma vyrobila čokoládu obohatenú o probiotiká. „Je to zložitý proces, lebo podmienky pre rast baktérií v čokoláde sú sťažené. Dôležitý bol výber probiotík, ktoré by v nej boli schopné prežiť. Tie sa spoločnosti Lyra nepodarilo získať v Európe. Dodala ich firma z Južnej Kórey, ktorá mikróby osobitne obaľuje špeciálnou nanotechnológiou, a tým sa zabezpečí ich prežívanie. Opakovaná kontrola potvrdila, že to bola dobrá voľba. Prežívanie mikróbov v čokoláde bolo vysoké,“ dozvedeli sme sa, ako vznikla špeciálna edícia veľmi kvalitnej čokolády firmy Lyra Chocolate určenej pre výskum.

    Čo potvrdili klinické testy?

    Do experimentu na Katedre výživy ľudí zaradili 80 mužov a žien, rozdelených do štyroch skupín. Veková skupina bola zámerne rôznorodá, aby kopírovala zložku populácie.

    „Počas šiestich týždňov probandi v prvej skupine konzumovali mliečnu čokoládu bez probiotík, v druhej mliečnu s probiotikami, v tretej horkú bez probiotík a v štvrtej horkú s probiotikami. Každý denne skonzumoval 25 gramov zahustenej čokolády, dávka bola rozdelená do piatich päťgramových medailónov. Merania a vyšetrenia probandov prebehli na začiatku a na konci výskumu. „Získali sme výsledky z hematologických vyšetrení, klasických biochemických a špeciálnych vyšetrení lipidového spektra aj s vyšetrením cholesterolu. Tiež sme robili klinické testy – meranie krvného tlaku, frekvencie srdca a antropometrické vyšetrenia,“ informuje P. Chlebo. Ako hovorí odborník, pokiaľ ide o hematologické vyšetrenia, došlo k miernej úprave počtu leukocytov, ale štatisticky významné výraznejšie výchylky od normy nezaznamenali. „Významné boli výsledky biochemických vyšetrení, ktoré ukázali, že u všetkých skupín sa normalizovali hodnoty glukózy, čiže krvného cukru. Bolo to dané tým, že čokolády neobsahovali bežný repný cukor, ale kokosový cukor. Výrazný efekt probiotík sme nezaznamenali. Možno to súvisí aj s dávkovaním probiotík, keďže sme ju limitovali, aby sme probandom nespôsobili žalúdočné problémy. Do budúcnosti sa možno bude hľadať optimalizácia výroby a dávkovania, prípadne uprednostnenie bioaktívnych látok pred probiotikami.“

    Podľa slov odborníka, významné boli aj ďalšie výsledky, napríklad zvýšenie hodnôt magnézia v sére u väčšiny probandov. „Tým, že čokoláda môže zvýšiť hodnoty hladiny magnézia v krvi, ktorá je všeobecne u celej našej populácie nízka, môžeme hovoriť o jej pozitívnym vplyve na ľudský organizmus. Mierne sa zvýšili aj hodnoty vápnika. Optimálne bolo, že neboli dotknuté hodnoty kália a sodíka,“ konštatuje P. Chlebo.

    K pozitívnym výsledkom patrí aj optimálne ovplyvnenie hladín celkovej antioxidačnej kapacity - u všetkých probandov došlo k jej zvýšeniu. Pozitívom pri antropometrických parametroch bolo to, že nedošlo k nárastu telesnej hmotnosti. „Takže mýtus, že pri konzumácii čokolády dochádza k nadváhe, sa nepotvrdil. Odporúčame konzumovať kvalitnú čokoládu v rozumných dávkach, bez toho, aby došlo k nárastom hmotnosti.“ Klinickými testami bolo potvrdené mierne zníženie systolického, ale najmä diastolického tlaku, takže konzumácia kvalitnej čokolády môže byť aj prevenciou pred vznikom kardiovaskulárnych ochorení, predovšetkým aterosklerózy a hypertenzie a možno ju pokladať za zdraviu prospešnú pochutinu.

    Renáta Chosraviová 

    Čo vieme o čokoláde?

    Základné druhy čokolády sú mliečna, biela, horká (tmavá). Všeobecne sa uvádza, že ochranné účinky na organizmus má iba horká čokoláda, ktorá obsahuje minimálne 70 % kakaovej sušiny. Aké sú výsledky medzinárodných výskumov? Podľa odborníkov, biela čokoláda nemá liečivé účinky. Slúži iba ako sladkosť pre potešenie chuťových buniek. Mliečna čokoláda je o čosi lepšia ako biela, lebo obsahuje 18 – 25 % kakaového masla. Stále však je iba chuťovkou a nie liečivou potravinou. Má 580 kcal. Horká čokoláda, s obsahom viac ako 54 % kakaa, má už aj mnohé liečivé účinky. Čím väčší obsah kakaa, tým je čokoláda zdravšia a má menej tuku a cukru. Sto gramov horkej čokolády obsahuje 13 mg železa, 79 mg vápnika, 240 mg horčíka, 300 mg fosforu, 707 mg draslíka, 1,65 mg medi, 2,1 mg mangánu, 74 mg selénu a 23 mg sodíka. Pokiaľ ide o nutričné hodnoty čokolády so 70 % obsahom kakaa, má 10,5 g bielkovín, 33 g sacharidov, 12,6 g vitamínov, 39 g tuku a 1,8 g vody. Účinky konzumácie kvalitnej horkej čokolády sú pre náš organizmus veľmi prospešné. Je vhodná na prevenciu proti vzniku rakoviny, kardiovaskulárnych ochorení, proti vysokému krvnému tlaku, na zníženie vysokého cholesterolu a podporu pružnosti a pevnosti ciev a srdcového svalu, znižuje riziko vzniku cievnych mozgových príhod, zlepšuje kognitívne funkcie, pôsobí proti starnutiu (anti-aging efekt), má tiež antidepresívny a euforizujúci účinok, pôsobí proti celulitíde, má hydratačný účinok na pleť, preventívny účinok pred vznikom zubného kazu a dokonca vraj môže navodiť i pocit zamilovanosti. Treba však myslieť aj na jej vysokú energetickú hodnotu, hoci oproti ostatným sladkostiam má výhodu v tom, že má nízky glykemický index. Absolútnym tabu by mala byť konzumácia čokolády s rôznymi tukovými náplňami, bohatými na nekvalitné a stužené tuky, či bežný cukor.

     

    cokolada

    Hematologické vyšetrenia probandov na Katedre výživy ľudí

    Foto: archív katedry

    cokolada2

    Známy slovenský výrobca čokolád - firma Lyra Chocolate so sídlom v Ivánke pri Nitre vyrobila špeciálnu edíciu veľmi kvalitnej čokolády

    Foto: za