e-poľnohospodár

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
spravodajca Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre
  • porn - instagram takipci satin al - film izle - titan jel - hyundai kia yedek parca - instagram takipci satin al - konya escort - Lipo Magnet - ankara evden eve nakliyat - İllegal bahis sitesi
  • Home Kategorie spravodajstva Poľnohospodár 4/63 Prepojenie teórie s praxou alebo z exkurzie v Agropenzióne Adam v Podkylave

    Prepojenie teórie s praxou alebo z exkurzie v Agropenzióne Adam v Podkylave

    E-mail Print

    podkylava3Obec Podkylava leží v okrese Myjava, v najzápadnejšej časti Trenčianskeho kraja. Tento región Pod Bradlom je známy rozdrobeným „kopaničiarskym“ osídlením so skupinami ovocných stromov a zameraním na poľnohospodárstvo. Je vyhľadávanou turistickou destináciou a preto v rámci predmetu manažment rozvoja agroturizmu a vidieckeho turizmu sme sa rozhodli pre študentov zorganizovať odbornú exkurziu, ktorá im pomôže prepojiť teóriu s praxou.

    V rámci podujatia 27 študentov študijného programu manažment podniku s dvoma pedagógmi – doc. Ľubomírom Paškom a autorkou článku, 26. októbra navštívili Agropenzión Adam v Podkylave. O fungovaní tejto akciovej spoločnosti nás informoval prokurista Ing. Vojtech Tĺčik, PhD. Vysvetlil, že Agropenzión Adam v Podkylave je dcérska spoločnosť v rámci uzavretej rodinnej firmy TBS, akciová spoločnosť, Stará Turá, že je to samostatná hospodárska a organizačná jednotka. Základnou podnikateľskou aktivitou agropenziónu sú turistické služby, doplnkovou činnosťou je poľnohospodárska výroba, ktorou si zabezpečuje surovinovú základňu pre stravovacie služby. Manažment sa diverzifikáciou podnikateľských činností snaží o ich vzájomné prepojenie.

    Produkcia biopotravín

    Základným cieľom poľnohospodárskej výroby v TBS je poskytnúť hosťom agropenziónu v maximálnej miere zdravé vlastné biopotraviny. Spoločnosť TBS je registrovaná v systéme ekologického poľnohospodárstva od 1. 7. 2002. V roku 2005 získala od ÚKSUP Bratislava Osvedčenie o spôsobilosti na výrobu produktov ekologického poľnohospodárstva.

    Rastlinná výroba

    Rastlinnú výrobu možno charakterizovať ako monolitickú, keďže sa špecializuje len na kultúry lúk a pasienkov na výmere 270 hektárov poľnohospodárskej pôdy. Z toho vlastná pôda predstavuje 18 hektárov a prenajatá 252 hektárov. Agropenzión nemá ornú pôdu, nepestuje žiadne plodiny pre potreby penziónu, v plnom rozsahu ich nakupuje. Celá výmera pôdy sa obrába len ako lúky a pasienky, ktoré sú rozdelené do oplôtkového pasienkového systému s priemernou výmerou jedného pasienka asi 25 ha. Okrem pasenia dobytka na pasienkoch sa vyprodukuje seno a senáž pre kŕmenie dobytka v zimnom období. Pasienky sa využívajú na ekologický chov kráv a mladého hovädzieho dobytka s cieľom produkovať ekologické hovädzie mäso a plemenný materiál pre ďalšie chovy. Voľným pasienkovým chovom zvierat sa zabezpečuje produkcia kvalitných bioproduktov.

    Živočíšna výroba

    Živočíšnou výrobou sa zaoberajú na Biofarme Charolais. Jej názov je odvodený od špeciálneho bezrohového dobytka Charolais, ktorý doviezli z USA. Ako hovorí Ing. V. Tĺčik, tento dobytok sa vyznačuje veľmi kvalitným mäsom, produkuje mlieko len pre svoje teliatka. Farma bez trhovej produkcie mlieka sa nachádza neďaleko agropenziónu, má plochu tri hektáre a hosťom umožňuje nazrieť do farmárskeho prostredia, pochopiť podstatu agroturistiky a života na farme. Dobytok sa pasie v prirodzených podmienkach na pasienkoch bez akéhokoľvek použitia priemyselných hnojív, chemických prostriedkov a umelého prikrmovania. Je špecifický aj tým, že na pasienkoch likviduje nálety a tým kultivuje krajinu. Na biofarme chovajú hovädzí dobytok (kravy, jalovice, mladý dobytok a teľatá), finálnym produktom sú býčky s hmotnosťou 300 kg, ktoré sú odchované na materskom mlieku a trávnatom poraste. Hovädzie biomäso vyprodukované na farme sa používa na stravovanie hostí agropenziónu, najmä na prípravu biosteakov. V priebehu roka sa niekoľkokrát realizuje predaj mäsa aj formou predaja z dvora. Všetko mäso na bitúnku prechádza dôkladnou veterinárnou kontrolou.

    Značkové regionálne ekoprodukty

    Študenti si prezreli aj ubytovacie zariadenia agropenziónu. Stravovacie služby firma prevádzkuje vo viacerých pohostinských zariadeniach. Príjemné posedenie v zariadeniach dotvára štýlová vybavenosť dobovými doplnkami charakterizujúcimi slovenské tradície typické pre roľnícku – kopaničiarsku gazdovskú usadlosť ako sú hrable, cepy, mlynčeky, sudy, konské chomúty a vo vonkajších priestoroch aj voz, sane a pod. Špecifikum v stravovaní je ponuka značkových regionálnych ekoproduktov. Ako nás informovali, v oblasti stravovania manažmentu agropenziónu ide o širšie presadenie tradičných regionálnych jedál ako značkových bioproduktov, tak ako to realizujú aj v iných regiónoch. V roku 2010 TBS. získala certifikát na výrobky, ktorý označuje, že boli vyprodukované podľa zásad ekologickej poľnohospodárskej výroby. Certifikát sa každoročne obnovuje a na základe neho agropenzión môže svoje ekoprodukty predávať aj ako regionálne výrobky, ktoré schválilo Občianske združenie Kopaničiarsky región pod značkovým označením Kopanice – regionálny produkt: biomäso a tradičný slivkový lekvár. Medzi ďalšie regionálne produkty patrí mixovaná zelenina v kamenných sudoch, slivkové gule s makom v balíku a lekvárové šúľance s makom. Agropenzión ponúka aj reprezentačné priestory pre konanie kongresov, školení, firemných porád, resp. požadované služby pre náročnú business klientelu. Pre relax a regeneráciu síl hostí má vybudované aj relaxačné centrum.

    Doc. Monika Hudáková, FEM
     

    podkylava2 

    podkylava3

    podkylava1