V poradí už devätnásta konferencia zameraná na rizikové faktory potravového reťazca sa konala 26. - 29. septembra v maďarskej dedinke Mátrafüred.
Zakladateľom tradície organizovať toto vedecké podujatie je SPU v Nitre, ktorá je každoročne aj spoluorganizátorom konferencie s Pedagogickou univerzitou v Krakove, Univerzitou v Rzeszowe a Univerzitou sv. Štefana v Gödöllő (UŠG). Konferenciu v Maďarsku otvoril hlavný organizátor Gábor Géczi z UŠG, históriu tejto medzinárodnej platformy predstavil prof. Peter Massányi z FBP SPU. Početnú skupinu účastníkov z Maďarska, Talianska, Poľska a ČR dopĺňal na podujatí aj deväťčlenný kolektív z Katedry fyziológie živočíchov FBP SPU. Aktuálne témy boli prezentované počas všetkých troch dní, v rámci ďalšieho programu sa účastníci oboznámili aj s praktickými riešeniami implementovanými v prostredí tepelnej elektrárne Mátra. Výstupom konferencie je vedecká publikácia Researched Risk Factors of Food Chain, v ktorej sú sumarizované biologické, potravinárske a technické aspekty ovplyvňujúce bezpečnosť potravového reťazca.
Ing. Filip Tirpák, FBP
Účastníci konferencie navštívili aj tepelnú elektráreň Mátra
Foto archív FT