Na futbalovom štadióne TJ Slávia TUKE v Košiciach sa 12. septembra konal tradičný Turnaj troch univerzít o putovný pohár rektora.
Tento rok bol organizovaný pod záštitou rektorky UVLF v Košiciach J. Mojžišovej.Okrem domáceho mužstva sa na turnaji zúčastnili mužstvá SPU v Nitre a TU vo Zvolene.
Našich reprezentantov prišla povzbudiť rektorka K. Halászová, poverený prorektor T. Tóth, kvestorka Z. Gálová, predsedníčka UO Z. Hlaváčová a ďalší fanúšikovia z SPU. V otváracom zápase nastúpil náš tím proti futbalistom z UVLF v Košiciach. Po opatrnom úvode naši chlapci naplno ukázali svoje futbalové umenie a domácich zdolali vysoko v pomere 6 : 0. Štyri góly zaznamenal Prístavka, po jednom Ducsay a Kirchner. V druhom zápase sme nastúpili proti TU vo Zvolene. Aj nad týmto súperom sme zvíťazili 4 : 1 (góly Prístavka 2, Kirchner 2) a stali sme sa víťazmi turnaja. V poslednom zápase turnaja domáci zvíťazili nad Zvolenčanmi 4:1 a v celkovom hodnotení skončili druhí. SPU na turnaji príkladne reprezentovali hráči: Massanyi, Žarnovský, Galo, Lörinc, Ducsay, Homola (hrajúci tréner), Dobiaš, Prístavka, Mindek, Kirchner, Angelovič, Tokár, Sollár, Slanina, Mráz, Récky a vedúci družstva Dolinský. Najlepším brankárom turnaja sa stal Massanyi, najaktívnejším hráčom Iždinský z TU vo Zvolene a najlepším strelcom Prístavka, ktorému sa podarilo streliť šesť gólov.
Roman Récky, predseda ŠK UO pri SPU
Futbalový tím SPU v Nitre už po šiestykrát získal víťaznú trofej
Foto: archív RR
Podujatie otvorila riaditeľka BZ Ing. Erika Mňahončáková, PhD., za vedenie sa na ňom zúčastnil poverený prorektor pre vzdelávanie doc. Milan Šimko.
Návštevníci mohli vidieť 37 odrôd hrušiek, 65 odrôd jabloní, 12 odrôd viniča, 26 menej známych druhov, 30 druhov byliniek, 16 odrôd paprík, ale aj sto odrôd chilli papričiek. Práve kolekcia odrôd štipľavých papričiek v BZ SPU je najväčšou na Slovensku. Pozornosť pútalo aj vyše 20 starých a krajových odrôd fazule. Ako povedal doc. Ján Brindza, vedúci IOBBB FAPZ, krajové a staré odrody spotrebiteľ v obchode bežne nekúpi. V súčasnosti sú v popredí moderné odrody, ktoré vo veľkom dovážame zo zahraničia. Toto treba prehodnotiť. „Staré a krajové odrody sú adaptované na domáce podmienky, schopné prežiť rôzne klimatické zmeny. Sú to vlastne genetické zdroje, rezerva, pre budúce šľachtenie. A šľachtiť bude treba vždy,“ podotkol odborník.
Situáciu s tohtoročnou úrodou ovocia krátko zhodnotildoc. Oleg Paulen, vedúci Katedry ovocinárstva, vinohradníctva a vinárstva FZKI. „Tento rok je charakteristický veľmi vysokou úrodou ovocia, hlavne hrozna a jabĺk. Vinohradníci však konštatujú zhoršenú kvalitu plodov, to sa odrazí aj na kvalite vína. Vysoké teploty v lete a od polovice apríla urýchlili vegetáciu. Mnohé druhy ovocia, ktoré sme zvykli oberať v neskoršom období, veľmi skoro dozreli, alebo sú prezreté. Takže problémom môže byť aj zhoršená kvalita plodov, skladovateľnosť ovocia v dôsledku prezretia plodov a skoršieho zberu, ale aj s nedostatkom pracovných síl vo veľkovýrobe.“ Podľa odborníka by však ceny na ovocie nemali stúpať, keďže aj v okolitých krajinách bola extrémne vysoká úroda ovocia, najmä jabĺk.
V rámci výstavy sa konali aj tri odborné semináre pre študentov a širokú verejnosť. Seminár s názvom Ovocie a zelenina v praxi, ktorý viedol Ing. Ján Mezey, prilákala aj ovocinárov z praxe. Štipľavé liečiteľky - odrody chilli papričiek priblížil Ing. Peter Gajdoštin, bylinky ako ich nepoznáme Ing. Ivana Mezeyová. Ing. Hanka Sekulová priblížila liečivé bylinky ako súčasť záhrady. Doc. Jarmila Neugabauerová z Mendelovej univerzity v Brne ukázala, ktoré kvety jesene sú jedlé a zároveň túto veľkú škálu kvetov mohli účastníci aj ochutnať.