V priestoroch Nemeckého výskumného úradu v Bruseli sa 28. februára uskutočnilo pravidelné pracovné stretnutie členov FOODforce, na ktorom sa zúčastnili zástupcovia univerzít a výskumných inštitúcií z Francúzska, Dánska, Nemecka, Holandska, Nórska, Spojeného kráľovstva, Talianska, Portugalska, Belgicka, Srbska, Španielska, Poľska, Írska, Rumunska, ako aj zástupcovia SAFE konzorcia.
Slovensko na stretnutí zastupovala prof. Ing. Adriana Kolesárová, PhD., prodekanka Fakulty biotechnológie a potravinárstva SPU v Nitre a doc. Ing. Vladimír Vietoris, PhD., z Katedry skladovania a spracovania rastlinných produktov FBP. Súčasťou pracovného programu bolo predstavenie SUSFOOD2 ERA-NET pre trvalo udržateľnú potravinovú výrobu a spotrebu, prezentovanie úlohy Európskej rady pre informácie o potravinách. Účastníci sa zaoberali aj aktuálnymi informáciami Európskej komisie týkajúcimi sa potravinárskeho sektora (FP9) a EIT pre potraviny. Cieľom stretnutia bolo prepojenie spolupráce s participujúcimi inštitúciami v smere prípravy spoločných projektov a plánovaných aktivít. FOODforce predstavuje platformu, ktorá spája popredné európske univerzity a výskumné organizácie zaoberajúce sa potravinovým systémom. Od januára t.r. je jej koordinátorkou Hohenheimská univerzita v nemeckom Stuttgarte a Dr. Susanne Braunová, riadieľka Výskumného centra pre biohospodárstvo.
AK
Účastníci pracovného stretnutia FOODforce
Foto: archív AK