Vo Vydavateľstve SPU v Nitre nedávno vyšla vysokoškolská učebnica Mikrobiológia potravín. Autorky – prof. Ing. Dana Tančinová, PhD., prof. Ing. Miroslava Kačániová, PhD., doc. Ing. Soňa Felšöciová, PhD., a Ing. Zuzana Mašková, PhD., sa v nej zameriavajú na vysvetlenie základných zákonitostí výskytu mikroorganizmov nachádzajúcich sa v potravinách, na ich negatívnu, ale i pozitívnu úlohu v potravinárskom priemysle.
„Na znehodnocovaní pestovaných i skladovaných plodín sa podieľajú najmä mikroorganizmy. Na druhej strane človek ich činnosť využíva pri rôznych procesoch výroby potravín už odpradávna. Bez mikroorganizmov si nevieme predstaviť výrobu mliečnych výrobkov, kvasenej kapusty, piva, vína atď.,“ píšu autorky. Vysvetľujú, že v každej potravine sa nachádza mykocenóza, schopná ju znehodnotiť. „Úlohou výrobcov je čo najviac oddialiť čas kazenia potraviny, vhodnými zákrokmi predĺžiť jej skladovateľnosť a použiteľnosť. Na to treba poznať mikrobiologickú problematiku surovín, polotovarov i hotových výrobkov.“ Publikácia pozostáva z 13 kapitol. Zamerané sú na mikroorganizmy dôležité v potravinárstve, na ich kontrolu, faktory ovplyvňujúce rast mikroorganizmov v potravinách, mikrobiológiu produktov a potravín rastlinného a živočíšneho pôvodu, mikrobiológiu lahôdkarských výrobkov, medu, vody, obalov a predmetov určených na styk s potravinami, výrobného prostredia, ako aj na ochorenia z potravín, vyvolané mikroorganizmami. Záverečné kapitoly sa venujú mikroorganizmom s probiotickými účinkami v potravinách a zisťovaniu počtu a prítomnosti mikroorganizmov. Publikácia je vhodne doplnená tabuľkami a obrázkami. Za každou kapitolou čitateľ nájde bohatý zoznam použitej literatúry.
rch