e-poľnohospodár

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
spravodajca Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre
  • porn - instagram takipci satin al - film izle - titan jel - hyundai kia yedek parca - instagram takipci satin al - konya escort - Lipo Magnet - ankara evden eve nakliyat - İllegal bahis sitesi
  • Home Kategorie spravodajstva Poľnohospodár 5/62 Klobásovica priblížila aj tradičný vidiecky spôsob života

    Klobásovica priblížila aj tradičný vidiecky spôsob života

    E-mail Print

    klobasovica2Pokračovaním dlhoročnej tradície bol ďalší ročník obľúbenej Klobásovice, ktorá sa uskutočnila 6. decembra 2017 v priestoroch jedálne ŠD A. Bernoláka. Akcia, organizovaná pod záštitou dekana Fakulty biotechnológie a potravinárstva profesora Jána Tomáša, sa už počas registrácie tešila veľkému záujmu.

    Organizátori sa preto rozhodli zvýšiť počet súťažných tímov z plánovaných desať na dvanásť. Na štartovacej listine nechýbali študenti z FBP, FAPZ, TF, FEM a FZKI, čo prispelo k výraznejšej konkurencii a súťaživosti medzi jednotlivými tímami. Súťažnému večeru predchádzala príprava na Katedre hodnotenia a spracovania živočíšnych produktov, kde študenti chystali klobásy podľa vlastných receptúr.

    V deň D jednotlivé tímy vyzdobili súťažné stoly, obliekli sa do tematických kostýmov a pripravili svoje produkty na ochutnávku. Vďaka Katedre skladovania a spracovania rastlinných produktov mohli ponúknuť k hotovým klobáskam aj poctivý domáci chlebík. Prezentáciu vyrobených produktov slávnostne otvoril dekan FBP, pričom ocenil snahu organizátorov aj súťažiacich pokračovať v obľúbenej súťaži. Odborná komisia, zložená z potravinársky orientovaných pedagógov a odborníkov z praxe hodnotila klobásy pred tepelným spracovaním a po ňom. Medzi hodnotené parametre patrili textúra, vôňa, šťavnatosť, vzhľad v nákroji a, samozrejme, chuť. Víťazom sa stal tím In vitro klbásy, druhé miesto získal Rigor mortis, tretie Inšpekčné komando. Kreativitu a nápaditosť pri výzdobe ocenila komisia špeciálnou cenou, ktorá putovala k členom tímu Slovenské junácke klobásy. Všetci súťažiaci dostali pamätné listy, ocenené tímy diplomy a hodnotné ceny od sponzorov.

    Nasledovala príjemná zábava spestrená hudobným vystúpením členov Divadielka na Osmičke, zabíjačkovou kapustnicou a nápojmi, ktoré zabezpečili sponzori. Hoci výborná atmosféra, ktorá všade vládla, bola dôležitým atribútom podujatia, úmysel organizátorov bol ešte o niečo hlbší. Klobásovica priblížila návštevníkom aj súťažiacim život na vidieku, kde je bežná domáca príprava kvalitných mäsových produktov. Možno trochu namáhavá, no zábavná forma prezentácie vidieckeho spôsobu života môže prispieť k obnovovaniu tradícií starých a prastarých rodičov.

    Organizátori 

     

    klobasovica3

    Víťazné družstvo In vitro klbásy

    klobasovica4

    Špeciálnu cenu za kreativitu a nápaditosť získal tím Slovenské junácke klobásy. Snímky: Dominik Holý

    klobasovica1

    klobasovica2