Katedra skladovania a spracovania rastlinných produktov Fakulty biotechnológie a potravinárstva organizuje od roku 2013 v rámci ďalšieho vzdelávania akreditovaný vzdelávací program sladovník – pivovarník. Program sa realizuje v spolupráci so Slovenskou živnostenskou komorou a Asociáciou malých nezávislých pivovarov Slovenska.
Účastníci absolvujú 150 hodín teoretickej prípravy a 200 hodín praxe priamo v Banskobystrickom pivovare, a.s. (Urpiner). Vzdelávací program končí kvalifikačnými skúškami na overenie odbornej spôsobilosti a po ich úspešnom zvládnutí účastníci získavajú osvedčenie, ktoré ich oprávňuje podnikať v danej oblasti. O program je veľký záujem, doposiaľ ho ukončilo 103 účastníkov a ďalší čakajú na zaradenie do kurzu v roku 2018. Počet malých remeselných pivovarov na Slovensku v ostatných rokoch narastá aj vďaka nášmu vzdelávaciemu programu. Jeho absolventi zakladajú v jednotlivých regiónoch Slovenska malé pivovary a obohacujú trh o nové druhy špeciálnych regionálnych značiek tohto obľúbeného nápoja. O absolvovanie programu prejavili záujem aj uchádzači zo zahraničia. Garantku vzdelávacieho programu doc. Ing. Helenu Frančákovú, CSc., ocenila Slovenská pivovarnícka akadémia Výročnou cenou za dlhodobý prínos slovenskému pivovarníctvu.
rch
Za štyri roky ukončilo vzdelávací program sladovník - pivovarník 103 absolventov
Foto: archív FBP