Katedra hygieny a bezpečnosti Fakulty biotechnológie a potravinárstva SPU v Nitre organizovala 9. novembra odborný seminár Kvalita a bezpečnosť potravín s názvom Nové trendy a výzvy v oblasti gastronómie. Určený bol študentom a učiteľom stredných škôl hotelového typu a odborníkom z gastronómie.
Zúčastnilo sa na ňom asi 120 žiakov a 40 učiteľov. Prezentované boli poznatky dôležité pre správne fungovanie gastronomickej prevádzky, cieľom podujatia bolo aj spropagovať nový bakalársky profesijný študijný program potraviny a technológie v gastronómii, ktorý FBP otvorila od tohto akademického roka.
V úvodnej prednáške Potraviny a technológie v gastronómii prof. Jozef Golian predstavil nový ŠP. Venoval sa téme uchovávania a podpory domácich zdrojov potravín a tradičných jedál, ako aj aplikácii novej techniky a technológií do gastronómie. Poukázal na dôležitosť edukácie a informovanosti spotrebiteľov o stravovaní, zachovania a rozvíjania kultúrneho dedičstva a biologickej diverzity v gastronómii a zavádzania nových šetrných technológií s cieľom zvyšovať kvalitu a znižovať plytvanie s potravinami.
Mgr. Marek Harbuľák zo Zväzu hotelov a reštaurácií SR vo svojej prednáške poukázal na súčasné problémy podnikania v gastronómii v SR. Tie súvisia s viacerými faktormi – neustálou fluktuáciou zamestnancov prevádzok zariadení spoločného stravovania, požiadavkami legislatívy a následnými sankciami a negatívnym vplyvom potravinových káuz.
Slovenský zväz kuchárov a cukrárov zastupovala generálna tajomníčka Ing. Zuzana Dužeková. Zdôraznila, že cieľom dnešného kuchárskeho umenia je odborne, hygienicky a ekonomicky správne pripraviť zdravé, chutné a atraktívne jedlo, ktoré si získa obdiv a uznanie konzumentov. Cesta k tomuto cieľu je v znalostiach a schopnostiach kuchára. Iveta Pupišová z Akadémie hoteliera predstavila systém otvorených tréningov, kde majú klienti možnosť konzultovať všetky pracovné problémy, s ktorými sa dennodenne stretávajú. Toptrend šéfkuchár za roky 2014, 2015 a 2016 Ľubomír Herko otvoril tému nových trendov v príprave pokrmov a ich uplatnenie v praxi. Ing. Dagmar Danášová z Mestského úradu v Nitre sa venovala tematike praktických skúseností z inšpekcií v školskom stravovaní. Doc. Lucia Zeleňáková z Katedry hygieny a bezpečnosti potravín (KHBP) FBP zdôraznila význam úradných kontrol v stravovacích prevádzkach a venovala sa počtu hlásených epidémií alimentárnych ochorení podľa miesta vzniku na Slovensku v rokoch 2006 – 2017.
Ing. Peter Zajác z KHBP predstavil technologické inovácie vo forme používania mobilnej aplikácie na zaznamenávanie údajov HACCP v prevádzkach verejného stravovania. Inovatívne veci predstavil aj Ing. Richard Bleya zo spoločnosti Darma, ktorý sa venoval technologickým zariadeniam v gastronómii a Mgr. Miroslav Staškovan z Produta plus, ktorý predstavil softvérové produkty pre gastronomické prevádzky. Lucia Mešková zo Sophire zdôraznila hlavné faktory nevyhnutné pre úspešné riadenie reštaurácie, ako sú: kontinuálne dodržiavanie štandardov kvality, efektívny personálny manažment, skvelý zákaznícky servis a efektívny systém kontroly. Na záver seminára prof. J. Golian zdôraznil úlohu spoločnosti na zabezpečovaní zvyšovania socio-ekonomických benefitov z potravín a jedál pre zlepšenie zdravotného stavu slovenskej populácie.
Prof. Dr. Ing. Jozef Golian, FBP
Prof. Golian sa v úvodnej prednáške okrem iného venoval aj téme uchovávania a podpory domácich zdrojov potravín a tradičných jedál
Foto: archív JG