e-poľnohospodár

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
spravodajca Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre
  • porn - instagram takipci satin al - film izle - titan jel - hyundai kia yedek parca - instagram takipci satin al - konya escort - Lipo Magnet - ankara evden eve nakliyat - İllegal bahis sitesi
  • Home Kategorie spravodajstva Poľnohospodár 4/62 Výživa vojakov v terénnych podmienkach

    Výživa vojakov v terénnych podmienkach

    E-mail Print

    vojaciŠtudenti 2. ročníka inžinierskeho štúdia odboru výživa ľudí absolvovali 21. novembra výberovú prednášku pplk. MUDr. Vladimíra Pavlíka, PhD., z Katedry vojenského vnútorného lekárstva a vojenskej hygieny Fakulty vojenského zdravotníctva Univerzity Obrany Hradec Králové, Česká republika, s názvom Stravovanie v poľných podmienkach, ktorý navštívil Katedru výživy ľudí FAPZ SPU v Nitre v rámci programu Erasmus plus.

    Študenti oboznámení s problematikou výživy vojakov Českej republiky nielen v bežnom dni ale aj v nasadení, teda v extrémnych podmienkach. Keďže V. Pavlík sa zúčastnil na vojenskej misii v Afganistane, z vlastných skúseností priblížil študentom situáciu v tejto krajine, najmä spôsob stravovania vojakov na základni v Kábule a mimo nej. Energeticky a nutričnevyvážené stravovanie vojska má priamy dopad na zdravotný stav, fyzickú a duševnú pripravenosť pre plnenie náročných vojenských úloha je základným predpokladom pre vytvorenie funkčnej a bojaschopnej armády. Výživové odporučenia vychádzajú z odporúčaných výživových dávok všeobecne platných pre civilné obyvateľstvo, pričom odporúčania pre stravovanie vojakov podliehajú modifikácii z dôvodov špecifického zamestnania vojenských profesionálov. V prípadoch, keď nie je možné podať čerstvouvarenú stravu, všetky vyspelé armády sveta využívajú systém bojových dávok potravín (BDP). Legislatívny rámec, čo má po nutričnej stránke obsahovať bojová dávka potravín, určuje štandardizačná dohoda NATO STANAG 2937, ktorej obsahom sú odporúčania, aby hlavnou zložkou bojovej dávky boli predpripravené pokrmy, ktoré môžu byť konzumované bez pridania vody, ďalšej úpravy, prípadne bez ohrevu. Norma STANAG 2937 určuje tiež minimálnu energetickú hodnotu dávky, ktorá nesmie klesnúť pod 13400 kJ. V súčasnostije pre potreby Armády Českej republiky (AČR) vyrobených a dodávaných sedem BDP označených číslicami I – VII, ktoré sa líšia skladbou hlavných pokrmov. V prípadoch možného nasadenia vojakovAČR do oblastí mimo mierneho klimatického pásma dochádza k výraznému navýšeniu potreby celkovej energie, stúpajú najmä nároky na zvýšený príjem sacharidov a dostatočný príjem tekutín vrátane zvýšenej dávky minerálov. Preto AČR navrhla pod vedením pplk. MUDr. Vladimíra Pavlíka, PhD., BDP-T, dávku potravín určenú pre tropickú alebo arktickú oblasť, ktorej súčasťou je sušené mäso a ovocie splňujúce nároky na malú hmotnosť a súčasne dobrú energetickú denzitu. Spoločným výstupom bilaterálnej spolupráce medzi FVZ a FAPZ je vedecká monografia Prevalencia obezity vo vybranej populácii vojakov, možnosti prevencie a liečby od Vladimíra Pavlíka a Marty Habánovej, ktorá bola vydaná vo Vydavateľstve SPU.

    MH 

     

    vojaci