Začiatkom septembra (8.9.) sa konalo podujatie Európskeho inovačného a technologického inštitútu (EIT) s názvom EIT Food Regional Innovation Scheme (RIS) networking event. SPU na ňom reprezentovala prof. Ing. Adriana Kolesárová, PhD., prodekanka pre vedu a výskum Fakulty biotechnológie a potravinárstva.
Pracovné stretnutie viedol prof. Krzysztof Klincewicz, riaditeľ Koalokačného centra pre severovýchod EIT Food z Poľska, ktorý uviedol ciele a poslanie EIT. Úlohou EIT je posilniť inovačnú schopnosť Európy, podporiť ciele EÚ zamerané na vytváranie trvalo udržateľného hospodárskeho rastu a pracovných miest. EIT vytvára priaznivé prostredie pre tvorivé myšlienky s cieľom umožniť v Európe rozvíjanie inovácií a podnikania na svetovej úrovni. Podnecuje podnikateľský talent a podporuje nové nápady a sústreďuje vo „vedomostnom trojuholníku“ popredné podniky, univerzity a výskumné centrá, ktoré tvoria dynamické cezhraničné partnerstvá nazývané inovačné spoločenstvá (KICs – znalostné a inovačné spoločenstvo). Inštitút EIT je neoddeliteľnou súčasťou rámcového programu pre výskum a inovácie Horizont 2020. EIT regionálnu inovačnú schému (EIT RIS) predstavil Dr. Manuel Irun Molina, project officer pre KICs a Dr. Katerina Sereti, národná expertka EIT z Maďarska. Tému Stratégie a operácie EIT v oblasti potravín prezentovala Dr. Begoña Pérez Villarreal, riaditeľka inovácií EIT Food zo Španielska. Skúsenosti s EIT a EIT Food a príležitosti, perspektívy podnikania, akademickej obce a výskumných ústavov uviedli EIT Food partneri z Poľska, Talianska a Španielska. Diskusiu o kritériách výberu EIT partnerov, rozsahu činností a ukazovateľoch výkonnosti moderoval Adam Strzelecki z KC pre severovýchod EIT Food z Poľska. KICs predstavuje spoločenstvo viac ako 50 popredných európskych potravinárskych spoločností, výskumných a vzdelávacích inštitúcií. Medzi oprávnené krajiny pre vstup patrí aj Slovensko.
Prof. A. Kolesárová s prof. K. Klincewiczom, riaditeľom Koalokačného centra pre EIT Food