e-poľnohospodár

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
spravodajca Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre
  • porn - instagram takipci satin al - film izle - titan jel - hyundai kia yedek parca - instagram takipci satin al - konya escort - Lipo Magnet - ankara evden eve nakliyat - İllegal bahis sitesi
  • Home Kategorie spravodajstva Poľnohospodár 1/62 Na SPU sa zišli odborníci na výživu, kvalitu potravín a otázky zdravia spotrebiteľa

    Na SPU sa zišli odborníci na výživu, kvalitu potravín a otázky zdravia spotrebiteľa

    E-mail Print

    foodNa pôde Výskumného centra AgroBioTech SPU v Nitre sa pod záštitou rektora SPU prof. Petra Bielika, konal 20. júla workshop, ktorého cieľom bolo zhodnotiť pripravenosť na vstup SPU do medzinárodného konzorcia zameraného na potraviny, výživu a zdravie - Food, Nutrition and Health Research Infrastructure (FNHRI).

    Na príprave workshopu spolupracovala Wageningenská univerzita (Holandsko) a Quadram Institute Bioscence (Spojené kráľovstvo). Uvedené inštitúcie zastupovala Karin Zimmermann a Paul Finglas, ktorí prezentovali poslanie a ciele konzorcia FNHRI. Cieľom konzorcia je vytvoriť výskumnú infraštruktúru v oblasti potravinového systému, výživy a systému zdravotnej starostlivosti vo vzťahu k spotrebiteľom a zdraviu. Zakladajúcimi štátmi sú Dánsko, Holandsko, Taliansko, Spojené kráľovstvo, pristupujúce štáty Francúzsko, Švédsko, Nórsko, Fínsko, Slovensko a Slovinsko. SPU v Nitre urobila prvé kroky na reprezentáciu Slovenska v konzorciu už v roku 2016 podpísaním memoranda o založení platformy AgroBioFood spoločne s Národným poľnohospodárskym a potravinárskym centrom a združením Bioceonomy Cluster. Podporu tejto platforme vyjadrilo Ministerstvo školstva VVaŠ SR vydaním akceptačného listu, ktorým ju uznáva ako odborného partnera pre výskum a vývoj v oblasti potravín a biotechnológií a zároveň ako oficiálneho reprezentanta SR vo vzťahu k európskym a medzinárodným iniciatívam a programom.

     

    FOTOGALÉRIA