e-poľnohospodár

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
spravodajca Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre
  • porn - instagram takipci satin al - film izle - titan jel - hyundai kia yedek parca - instagram takipci satin al - konya escort - Lipo Magnet - ankara evden eve nakliyat - İllegal bahis sitesi
  • Home Kategorie spravodajstva Poľnohospodár 10/61 Výskumné centrum AgroBioTech reaguje na požiadavky trhu „výskumom na mieru“

    Výskumné centrum AgroBioTech reaguje na požiadavky trhu „výskumom na mieru“

    E-mail Print

    abtVýskumné centrum AgroBioTech SPU v Nitre umožňuje realizáciu výskumu s previazanosťou na kľúčové potreby prioritných tém v agrobiológii, technológii spracovania poľnohospodárskych produktov a agropotravinárstve, biotechnológii, genetických technológiách, agroekológii, bioenergetike a bioekonomike.

    Jeho poslaním je pôsobiť ako regionálne centrum aplikovaného výskumu integrujúce rozhodujúce výskumné aktivity, čo umožňuje dosiahnuť synergický efekt vo využití a zvyšovaní výskumného potenciálu SPU. Dôležitou úlohou je realizácia výskumu s priamym dopadom na spoločnosť, na vznik inovácií, vývoj moderných technológií a poradenských služieb pre implementáciu výsledkov výskumu a vývoja do praxe. Od vzniku VC ABT boli realizované mnohé stretnutia vyvolané záujmom odbornej verejnosti alebo iniciované aktivitami realizovanými v rámci jeho činností. Spolupráca s poľnohospodárskou praxou a potravinárskymi, prípadne inými podnikmi, môže priniesť výhody ich lepšej konkurencieschopnosti a postavenia na trhu a rozšírenie ich inovačného potenciálu.

    Aktuálne portfólio činností VC ABT aplikovaných do praxe v súčasnosti zahŕňa oblasť sladovníctva a pivovarníctva, technológií spracovania potravín rastlinného aj živočíšneho pôvodu, vinárstva a overovania aplikácie hnojív a ich účinkov. Potenciál pre rozšírenie spolupráce je podmienený samotnou infraštruktúrou VC, ktorá ponúka firmám v oblasti potravinárskeho a spracovateľského priemyslu jedinečné príležitosti pre vedeckovýskumné a vývojové aktivity a umožňuje reagovať na požiadavky praxe aj v iných oblastiach – moderné prístroje a ďalšie špecifické zariadenia dávajú predpoklad na realizáciu aplikovaného výskumu v oblasti fyziológie, molekulárnej biológie, biomedicíny, botaniky, genetiky, bioenergetiky a bioekonomiky. Výskumný potenciál centra posúva jeho pôsobnosť aj za hranice regiónu a prostredníctvom úspešnej prezentácie v zahraničí aj za hranice Slovenska. Požiadavky trhu prichádzajúce zo zahraničia sa zameriavajú na inovačné spôsoby technologického spracovania produktov, prípadne analýzy potenciálne perspektívnych produktov.

    Oblasti výskumu, ktoré sú orientované na podnikateľský sektor: aktuálne otázky limitujúce poľnohospodársku prvovýrobu a produkciu potravinových zdrojov, monitorovanie rastlín v meniacich sa podmienkach prostredia, využitie potenciálu agrobiodiverzity poľnohospodárskych druhov rastlín a zvierat, vývoj potravín na mieru s pridanou hodnotou, vývoj nových technicko-výrobných a spracovateľských technológií pre priemysel a poľnohospodárstvo, výskum technického a technologického využívania obnoviteľných zdrojov energie/bioenergie, analýzy poľnohospodárskych svetových trhov a otázky súvisiace s poslaním bioekonomiky spoločnosti. Významný je aj transfer poznatkov a výsledkov výskumu do praxe a ochrana duševného vlastníctva, čo je realizované v spolupráci s Transferovým centrom SPU v Nitre, ktorého činnosť je zameraná na podporu prenosu poznatkov, technológií a inovácií z vedeckovýskumnej do komerčnej sféry a ich zhodnocovanie a využívanie v praxi. VC ABT je pripravené aj na sfunkčnenie Potravinového inkubátora, ktorého úlohou je vytvárať priaznivé podporné prostredie pre podnikateľský sektor. Z dlhodobého hľadiska sa bude zameriavať na podniky so zameraním na potravinársky a spracovateľský priemysel, a to najmä na oblasť spracovania a technológií obilnín (chlieb, pečivo, cestoviny, extrudované výrobky, sladovníctvo, pivovarníctvo), spracovania tukov a olejov, nápojov, potravín živočíšneho pôvodu (syry, mlieko, mäso a mäsové výrobky), oblasť senzorickej analýzy potravín, balenia potravín, zdravej výživy (klinické štúdie) – potraviny a zdravie, ekonomických štúdií, prípadne na ďalšie oblasti. Kľúčovou bude v budúcnosti kontinuálnosť výskumných aktivít, diseminácia dosiahnutých poznatkov a výsledkov, ochrana získaných výsledkov a vyvinutého know-how a orientácia na tzv. znalostný trojuholník (výskum, inovácie, vzdelávanie).

    Podmienkami, ktoré sú vytvorené vo VC ABT, univerzita dostala veľkú šancu byť výnimočná v oblasti aplikovaného výskumu, a pokiaľ bude pretrvávať snaha a zostanú zachované podmienky pre spoluprácu s praxou, bude predpoklad, že za určité časové obdobie môže byť smerovanie univerzity na aktívnu pomoc hospodárstvu také významné ako je tomu v iných výskumných a inovačných centrách vo svete, napr. na Louisiana State University alebo Ghent University.

    VC ABT
     

    abt

    Prístrojové vybavenie pre analýzy vzoriek a prípravu produktov

    Foto: za