e-poľnohospodár

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
spravodajca Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre
  • porn - instagram takipci satin al - film izle - titan jel - hyundai kia yedek parca - instagram takipci satin al - konya escort - Lipo Magnet - ankara evden eve nakliyat - İllegal bahis sitesi
  • Home Kategorie spravodajstva Poľnohospodár 10/61 FAPZ organizovala konferenciu o kvalite mäsa

    FAPZ organizovala konferenciu o kvalite mäsa

    E-mail Print

    fapzNa SPU v Nitre sa 1. - 2. júna konala medzinárodná konferencia Kvalita mäsa pod záštitou Ministerstva pôdohospodárstva a RV SR.

    Organizovala ju Fakulta agrobiológie a potravinových zdrojov SPU v spolupráci s Univerzitou technológie a prírodných vied v Bydgoszczi v Poľsku, Fakultou biotechnológie a potravinárstva SPU, JU v Českých Budějoviciach a ČZU v Prahe. Podujatie otvoril doc. Ing. Peter Ondrišík, PhD., dekan FAPZ a Anton Stredák, štátny tajomník MPaRV SR. Za spoluorganizujúce fakulty sa prihovoril prof. Dr. hab. Wojciech Kapelanski z poľskej UTPV a prodekan FBP prof. Ing. Norbert Lukáč, PhD. Ako informoval štátny tajomník, krajiny EÚ sa dohodli o zriadení webovej stránky pre dvojitú kvalitu potravín, zastrešovať ho bude Slovensko. Portál bude zverejňovať informácie o odlišnej kvalite a zložení potravín rovnakej značky pre rôzne trhy. A. Stredák tiež povedal, že kontroly v zariadeniach spoločného stravovania vrátane zariadení školského a predškolského stravovania preukázali, že väčšina používaného hydinového mäsa pochádzala z Brazílie, Dánska, ČR, Poľska a len 20 % zo Slovenska. „Toto treba zmeniť a uprednostňovať vysledovateľnosť pôvodu mäsa, dostupnosť a uprednostňovanie čerstvého mäsa pred zmrazeným, aby mali domáci výrobcovia šance presadiť sa na trhu.“ Ministerstvo pripravuje aj Národný potravinový katalóg, aby nebolo možné obstarávať potraviny s nízkou kvalitou a rizikom pre zdravie.

    Ako uviedol prof. Ing. Ondrej Debrecéni, CSc., odborný a organizačný garant konferencie, spotreba mäsa na Slovensku bola podľa VÚEPP v Bratislave za minulý rok 57,36 kg na osobu (v roku 2015 to bolo 50,6 kg). Pre porovnanie, vo Švajčiarsku je to 127,9 kg, vo Francúzsku 110 kg. Spotreba bravčového mäsa v SR tvorila v minulom roku 35,8 kg na osobu, hydinového 16,6 kg, hovädzieho 4,82 kg, teľacieho 0,04 kg, ovčieho a jahňacieho 0,01 kg. Celková denná spotreba bielkovín by mala byť minimálne 80 gramov, z toho jedna tretina živočíšnych bielkovín, tzn. 28 gramov. Slovensko s dennou spotrebou živočíšnych bielkovín 30,6 g v roku 2016 je na spodnej hranici výživovej bezpečnosti. Počas prvého dňa odznelo na konferencii 22 príspevkov a bolo prezentovaných päť posterových prezentácii.

    Druhý deň, pod názvom Deň chovateľov, bol odborný program venovaný prenosu vedy do praxe. Vystúpenie generálneho riaditeľa sekcie poľnohospodárstva MPRV SR Štefana Rybu a generálneho riaditeľa PPA SR Juraja Kožucha a následná diskusia poukázali na skutočnosť, že v kvalite mäsa a v jej kontrole máme na Slovensku množstvo nevyriešených problémov, spôsobených nedostatočnou stratégiou a disciplínou chovateľov vo svojom podnikaní, výlučným postavením „reťazcov“ na trhu s mäsom, ako aj živelným podnikaním obchodníkov a priekupníkov na trhu s mäsom. Spoločným cieľom celého rezortu musí byť nastavenie systémových opatrení, ktoré pomôžu znížiť zraniteľnosť farmárov, podporiť progresívne prúdy v tvorbe slovenského trhu najmä s hovädzím a jahňacím mäsom a eliminovať špekulatívnych kalkulátorov s dobytčími jednotkami a priamymi platbami. Vystúpenia dokázali, že slovenskí chovatelia vedia vyprodukovať a aj produkujú mäso všetkých druhov zvierat v špičkovej kvalite, ale ťažia z toho hlavne zahraniční spotrebitelia. Veľmi nízka účasť farmárov na tomto podujatí poukázala na skutočnosť, že slovenského producenta väčšinou nezaujíma kvalita mäsa. Systém realizácie mäsa a nákupné ceny výkupcov nemotivujú výrobcov k tomu, aby sa vážne zaoberali kvalitou svojho produktu.

    FOTOGALÉRIA

    Renáta Chosraviová 

    fapz

    Podujatie otvoril doc. Ing. Peter Ondrišík, PhD., dekan FAPZ