Na Fakulte biotechnológie a potravinárstva SPU v Nitre sa 25. apríla konalo ustanovujúce zasadnutie Profesijnej rady pre spoluprácu s praxou.
V úvode zasadnutia dekan FBP prof. Ing. Ján Tomáš, CSc., odovzdal menovacie dekréty zástupcom významných výrobných a obchodných podnikov agropotravinárskeho sektora a vybraným zástupcom fakulty. Následne členovia jednohlasne schválili stanovy Profesijnej rady pre spoluprácu s praxou. Členovia rady sú odborníci v oblasti výroby pečiva, cukroviniek, mliečnych výrobkov, mäsových výrobkov, ovocných štiav, vína, korenín, resp. zástupcovia hydinárskeho, pivovarníckeho, sladovníckeho, konzervárenského a mraziarenského priemyslu.
Počas stretnutia predstavitelia FBP charakterizovali základné štruktúry, funkčnosť a poslanie fakulty. Externí členovia rady v úvode diskusie podporili zriadenie takejto inštitúcie, charakterizovali problémy v potravinárskom sektore, hlavne odbornosť personálu a možností odbornej podpory výrobných prevádzok. Ustanovujúce zasadnutie sa nieslo v duchu odbornej a konštruktívnej diskusie s víziami riešenia mnohých otázok, ktoré by mali prispieť k zlepšeniu činnosti FBP a uplatniteľnosti jej absolventov. V diskusii odzneli aj viaceré podnetné návrhy k možnosti realizácie odborného poradenstva v rámci výrobných procesov v jednotlivých podnikoch, ako aj kontinuálneho prepojenia výučby odborných predmetov s praxou. Vedenie FBP chce využiť návrhy jednotlivých zástupcov potravinárskeho sektoru v procese aktualizácie profilov absolventov existujúcich študijných programov, resp. prípravy nových študijných programov na základe potreby praxe. Tešíme sa na ďalšiu vzájomnú spoluprácu.
Prof. Ing. Norbert Lukáč, PhD., FBP
Z ustanovujúceho zasadnutia Profesijnej rady FBP
Foto: archív FBP