e-poľnohospodár

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
spravodajca Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre
  • porn - instagram takipci satin al - film izle - titan jel - hyundai kia yedek parca - instagram takipci satin al - konya escort - Lipo Magnet - ankara evden eve nakliyat - İllegal bahis sitesi
  • Home Kategorie spravodajstva Poľnohospodár 7/61 RECENZIA: rastlinné potraviny pre podporu zdravia a zníženie rizika ochorení ľudí

    RECENZIA: rastlinné potraviny pre podporu zdravia a zníženie rizika ochorení ľudí

    E-mail Print

    recenzia jedlickaVedecká monografia s uvedeným názvom vyšla vo Vydavateľstve SPU v Nitre koncom minulého roka. Autorom je doc. PaedDr. Jaroslav Jedlička, PhD., z Katedry ovocinárstva, vinohradníctva a vinárstva Fakulty záhradníctva a krajinného inžinierstva.

    Ako autor píše v úvode publikácie, civilizačné choroby tvoria asi 60 % z 57 miliónov úmrtí ročne na celom svete. Na ich vzniku sa podieľa najmä obezita, fyzická nečinnosť, nadmerné užívanie alkoholu, fajčenie, nadmerná spotreba živočíšnych potravín a nedostatočná konzumácia celých rastlinných potravín. Dôležitou súčasťou zdravej výživy je ovocie a zelenina. Ich dostatočná denná spotreba výraznou mierou pomáha predchádzať závažným ochoreniam. „Podľa správy Svetovej zdravotníckej organizácie, nízka spotreba ovocia a zeleniny spôsobuje 31 % ochorení srdca. Celkovo sa odhaduje, že až 2,7 milióna životov by mohlo byť ročne zachránených v prípade dostatočnej spotreby ovocia a zeleniny. Spoločná správa FAO/WHO o strave a prevencii chronických ochorení odporúča príjem minimálne 400 g ovocia a zeleniny za deň (okrem ďalších rastlinných potravín) pre prevenciu chronických ochorení, ako sú srdcové choroby, rakovina, cukrovka a obezita, ako aj pre prevenciu a zmiernenie nedostatku niektorých stopových prvkov, najmä v menej rozvinutých krajinách.“ Autor zdôrazňuje, že rastlinné potraviny sú z dôvodu komplexnosti fytochemických látok z pohľadu pôsobenia na fyziologické a biochemické deje v živom organizme bezkonkurenčné. „Žiadne izolované látky, a už vôbec nie syntetické, vyrobené v laboratóriách, nedosahujú účinok komplexných fytochemických látok, navyše, predstavujú riziko vedľajších účinkov,“ upozorňuje odborník.

    Takmer stostranová publikácia je rozdelená do 10 kapitol. Úvodná sa zaoberá fytochemickými látkami v rastlinných potravinách, v ďalších nájdeme poznatky o preventívnych a liečivých účinkoch fytochemických látok či znižovaní rizík ochorení prostredníctvom rastlinných potravín. V experimentálnej časti je uvedená metodika, výsledky a vyhodnotenie sedemdňového experimentu pod taktovkou autora publikácie. Cieľom bolo formou reštrikčnej diéty na báze ovocných zeleninových štiav a jedál, respektíve jedál zo strukovín, ako aj krátkou formou hladovky (36 hodín), dospieť k očiste a odkysleniu organizmu, k odstráneniu príčin ochorení. Publikácia je vhodne doplnená tabuľkami a obrázkami.

    rch
     

    recenzia jedlicka