e-poľnohospodár

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
spravodajca Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre
  • porn - instagram takipci satin al - film izle - titan jel - hyundai kia yedek parca - instagram takipci satin al - konya escort - Lipo Magnet - ankara evden eve nakliyat - İllegal bahis sitesi
  • Home Kategorie spravodajstva Poľnohospodár 6/61 PREDSTAVUJEME LABORATÓRIÁ ABT: Laboratórium výživy ľudí

    PREDSTAVUJEME LABORATÓRIÁ ABT: Laboratórium výživy ľudí

    E-mail Print

    abt1Nevyvážená strava nezodpovedajúca fyzickým nárokom vedie u predisponovaných osôb k rozvoju obezity a ďalších závažných civilizačných ochorení hromadného výskytu (napr. kardiovaskulárne ochorenia, nádorové ochorenia, diabetes mellitus a i.), ktoré podstatne ovplyvňujú mortalitu a morbiditu jedinca a celej spoločnosti, ako aj jej reprodukciu.

    Cieľom snaženia vedeckých pracovníkov, lekárov, poľnohospodárov, potravinárov, výživárov, ale i politikov, je popri udržiavaní dobrého zdravotného stavu čo najdlhšie zachovať plnú funkčnú zdatnosť človeka, jeho fyzickú a psychickú výkonnosť. Výživa je dôležitým článkom, ktorý môže pomôcť dosiahnuť tento cieľ. Prostredníctvom nej možno významne pôsobiť vo všeobecnej podpore zdravia, ale aj v primárnej a sekundárnej prevencii celej skupiny, tzv. civilizačných chorôb.

    Orientácia Laboratória výživy ľudí (LVĽ) Výskumného centra AgroBioTech spočíva v riešení vedeckovýskumných úloh na zabezpečenie adekvátnej a zdraviu prospešnej výživy obyvateľstva, a tým sa podieľať na zabezpečovaní potravinovej stratégie štátu, prevencii civilizačných ochorení spôsobených a akcelerovaných výživou. Naše snahy sú zamerané i na aplikáciu výsledkov výskumu do praxe (do výrobných podnikov). Realizujeme a ďalej plánujeme skĺbiť a prepojiť oblasť výroby a prípravy zdraviu prospešných a bezpečných potravín s ich dopadom na zdravie ľudí. Zároveň plánujeme hľadať aj nové postupy, cesty a prostriedky riešenia už existujúcich porúch zdravia pomocou výživy, čím by sme chceli bežné stravovacie zvyklosti ľudí prepojiť s určitými nutričnými a diétnymi režimami. Očakávaným výsledkom nášho úsilia je i vývoj nových potravín s pridanou hodnotou, dizajnovaných priamo pre konkrétne skupiny konzumentov. Tieto potraviny by mali byť významným prínosom pre vedecký výskum zameraný na konkrétne technologické výstupy priamo využiteľné potravinárskou praxou. Našou úlohou je i overovanie účinkov potravín s pridanou hodnotou vyvinutých v ostatných laboratóriách v rámci našej aktivity klinickými štúdiami. Ide najmä o potraviny, pri ktorých je predpoklad obohatenia o nové vlastnosti s pozitívnym benefitom na zdravie ľudí, avšak zároveň ide aj o potraviny každodennej spotreby, kde denná konzumácia probandmi nie je a nemôže byť problematická.

    Hlavným cieľom práce LVĽ je hodnotenie stavu výživy populácie SR vzhľadom na výskyt a prevenciu vzniku a rozvoja ochorení (najmä civilizačných) podmienených, resp. ovplyvňovaných výživou. Výskum sa týka najmä týchto oblastí: príprava, vývoj a overovanie nových potravinových zdrojov a potravín, hlavne funkčných potravín a potravín s pridanou hodnotou v spolupráci s inými laboratóriami ABT a s praxou (výrobnými podnikmi), hľadanie a určovanie nových účinných bioaktívnych látok, ktoré môžu mať zdraviu prospešný efekt, overovanie nových nutričných a diétnych postupov na zdravie ľudí s cieľom zlepšenia stravovacích zvyklostí, kvality a dĺžky života, aplikácia nových poznatkov do výživy špeciálnych skupín obyvateľstva vo forme diferencovanej výživy: výživy športovcov, výživy detí a seniorov, výživy ozbrojených zložiek, verejné a spoločné stravovanie, transfer získaných poznatkov a výsledkov z overovania vplyvu výživy (vybraných nutričných zdrojov) na zdravotný stav ľudí a prevenciu civilizačných chorôb podmienených výživou do praxe prostredníctvom publikačnej činnosti a prezentácie na odborných seminároch a na vedeckých konferenciách.

    Realizácia týchto cieľov a úloh sa uskutočňuje pomocou viacerých metód:

    • epidemiologické prieskumy a zisťovania, hlavne analýza stravovacích zvyklostí populácie SR,
    • biochemické analýzy krvného séra probandov, ako je analýza krvného obrazu, základné imunologické a zápalové parametre, nutričné parametre so špeciálnym zreteľom na hodnotenie lipidového spektra a určovanie celkového antioxidačného stavu vrátane stanovenia vybraných biochemických skríningových parametrov krvi v teréne metódou suchej chémie,
    • analýza telesnej stavby ľudského tela s meraním základných antropometrických parametrov a určenie konštitučného typu,
    • klinické testy a vyšetrenia ako sú meranie krvného tlaku, vyšetrenie EKG, spiroergometrické a záťažové vyšetrenia, indirektná kalorimetria,
    • orientačná analýza vybraných potravinových zdrojov pomocou NIR analyzátora (energia, cukry, tuky, bielkoviny, vláknina),
    • stanovenie koncentrácií vybraných bioaktívnych látok v tekutých roztokoch – metóda elektroforézy a spektrofotometrie,
    • určovanie glykemického indexu potravín,
    • aplikácia nových poznatkov do výživy špeciálnych skupín obyvateľstva vo forme diferencovanej výživy: výživa športovcov, výživa detí a starých ľudí, výživa ozbrojených zložiek, verejné a spoločné stravovanie.

    Laboratórium výživy ľudí disponuje unikátnym prístrojovým vybavením, ktoré je špecifické svojím zameraním, spoločnou previazanosťou a komplexnosťou umožňujúcou získavať kvalitné výsledky a výstupy. Medzi najdôležitejšie prístroje patrí Analyzátor zloženia ľudského tela InBody S10, ktorý sa používa v diagnostike zloženia ľudského tela rýchlou a ľudský organizmus nezaťažujúcou metódou. Analyzátor umožňuje zistiť množstvo svalovej a tukovej hmoty, diagnostikovať obezitu a jej stupne, vyváženosť postavy, retenciu vody, útrobný telesný tuk, rastový diagram v širokej populačnej skupine. Využíva sa pri zostavovaní a objektívnej kontrole výživových plánov, stravovacích a pohybových režimov.

    Ďalšie zariadenie - Pletyzmografický analyzátor telesnej stavby BOD-POD - využíva novú technológiu vzduchovej pletyzmografie pre určenie telesného zloženia organizmu, hlavne tukovej zložky a stanovenie bazálneho metabolizmu. Slúži pre komplexné zhodnotenie telesného zloženia rôznych skupín ľudí. V súčasnosti nahrádza štandardnú referenčnú metódu - hydrodenzitometriu.

    Prístroj Hematologický analyzátor Mindray BC 5800 sa využíva v klinickej praxi na určenie krvného obrazu stanovením hematologických parametrov ako je počet erytrocytov, leukocytov, trombocytov, množstvo hemoglobínu a hematokritu a i. vrátane diferenciálneho krvného obrazu a niektorých imunologických parametrov.

    Zariadenie Komplexný analyzátor cholesterolu LipoPrint LDL/HDL slúži na kompletnú analýzu lipidového spektra krvného séra, teda na analýzu jednotlivých lipoproteínových frakcií a subfrakcií (hlavne subfrakcií LDL a HDL cholesterolu) a tým na zhodnotenie dôležitých rizikových faktorov metabolických ochorení, hlavne kardiovaskulárnych chorôb.

    MUDr. Peter Chlebo, PhD.

    abt2

    Analyzátor telesnej stavby BOD-POD 

    abt1

    Ing. Marianna Schwarzová, PhD., počas práce na Komplexnom analyzátore cholesterolu Lipo-Printe LDL/HDL

    Snímky: Andrej Tárník