e-poľnohospodár

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
spravodajca Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre
  • porn - instagram takipci satin al - film izle - titan jel - hyundai kia yedek parca - instagram takipci satin al - konya escort - Lipo Magnet - ankara evden eve nakliyat - İllegal bahis sitesi
  • Home Kategorie spravodajstva Poľnohospodár 5/61 RECENZIA: Úprava potravín a stravovanie

    RECENZIA: Úprava potravín a stravovanie

    E-mail Print

    uprava potravinSlovenská poľnohospodárska univerzita v Nitre v uplynulom roku vydala vysokoškolskú učebnicu s uvedeným názvom autorov doc. Ing. Marty Habánovej, PhD., a doc. Ing. Miroslava Habána, PhD., z Fakulty agrobiológie a potravinových zdrojov.

    Cieľom publikácie je oboznámiť študentov bakalárskeho stupňa štúdia odboru výživa ľudí, ale aj širokú verejnosť, s vývojom gastronómie a so základmi spoločného stravovania. V prvej kapitole sa autori venujú histórii, súčasnosti a trendom v gastronómii – odboru, ktorý sa zaoberá prípravou a podávaním pokrmov a nápojov. Ako píšu, odbor sa posledné desaťročie zmenil tak, ako máloktoré iné odvetvia. „Ľudia viac využívajú služby cestovného ruchu, sú vzdelanejší, skúsenejší a náročnejší, cestujú do zahraničia, stretávajú sa s novými informáciami, technológiami a surovinami. V zariadeniach spoločného stravovania, ale aj v domácnostiach, sa mení vybavenie za modernú techniku, ktorá umožňuje úsporu energie a času a pripravované pokrmy a nápoje si zachovávajú maximálny obsah živín. Použitie moderných zariadení však neprináša len jednoznačné výhody. Problém vzniká napríklad nesprávnym používaním mikrovlnových rúr alebo teflonových nádob. Ďalšiu hrozbu predstavuje import moderného, rýchleho spôsobu stravovania, ktorý so sebou prináša celý rad rizík. Je nesporné, že na popredných miestach úmrtnosti nielen na Slovensku, ale aj v iných krajinách sa vyskytuje vysoké percento úmrtí na kardiovaskulárne a onkologické ochorenia, cukrovku 2. typu, obezitu a iné chronické ochorenia neinfekčného pôvodu. Práve strava a spôsob stravovania patria do skupiny ovplyvniteľných rizikových faktorov, ktoré možno minimalizovať vlastným prístupom a správnym spôsobom použitia,“ píšu autori. V ďalších častiach publikácie sú uvedené charakteristiky spoločného stravovania, okrem iného zameraného aj na stravovanie vysokoškolskej mládeže, základných druhov potravín (energetických, stavebných a ochranných), tiež konvenientných potravín, pochutín (korenín a ich zmesí, povzbudivých pochutín). Podstatná časť je zameraná na použitie potravín v jednotlivých technologických postupoch prípravy pokrmov, zmeny a straty živín vplyvom technologických zásahov na potraviny, vznik nežiaducich produktov počas tepelnej úpravy a možnosti ich minimalizácie a charakteristiku základných pokrmov ako sú predjedlá, polievky, omáčky, minútkové pokrmy, múčne jedlá a pod. V záverečnej časti je prehľad najvýznamnejších 25 kuchýň, ktoré sú súčasťou sveta, medzi nimi aj slovenskej. Autori veria, že študenti a záujemcovia o uvedenú problematiku v jednotlivých kapitolách nájdu návod na to, ako pripravovať pokrmy z hľadiska zachovania maximálnej výživnej hodnoty použitých potravín a získajú všeobecné vedomosti z oblasti gastronómie. Vyše 220 stranová publikácia, obsahujúca 13 kapitol, je vhodne doplnená 82 farebnými fotografiami, obrázkami, 9 tabuľkami a prehľadným registrom.

    Renáta Chosraviová
     
    uprava potravin