e-poľnohospodár

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
spravodajca Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre
  • porn - instagram takipci satin al - film izle - titan jel - hyundai kia yedek parca - instagram takipci satin al - konya escort - Lipo Magnet - ankara evden eve nakliyat - İllegal bahis sitesi
  • Home Kategorie spravodajstva Poľnohospodár 5/61 Čo prinieslo strategické partnerstvo európskych a ázijských univerzít v oblasti bezpečnosti potravín?

    Čo prinieslo strategické partnerstvo európskych a ázijských univerzít v oblasti bezpečnosti potravín?

    E-mail Print

    tadzikistanOchrana zdravia ľudí, zvierat a rastlín v každej fáze procesu výroby potravín je z hľadiska verejného zdravia a hospodárstva jednou z hlavných priorít.

    „Cieľom politiky krajín v oblasti bezpečnosti potravín je zaistiť, aby občania mali prístup k bezpečným a výživným potravinám vyrobeným zo zdravých rastlín a zvierat a aby potravinársky priemysel mohol fungovať v čo najlepších podmienkach,“ hovorí prof. Ing. Miroslava Kačániová, PhD., z Katedry mikrobiológie Fakulty biotechnológie a potravinárstva, ktorá počas troch rokov koordinovala za SPU v Nitre projekt Tempus zameraný na bezpečnosť a kvalitu potravín.Projekt Tempus 544529-TEMPUS-1-2013-1- LV-TEMPUS-JPCR: „Modernizácia vysokoškolského vzdelávania v oblasti bezpečnosti a kvality potravín v Tadžikistane“ sa realizoval od 1. decembra 2013 do 30. novembra 2016. Boli do neho zapojení európski partneri - Poľnohospodárska univerzita v Jelgave, Lotyšsko, Litovská univerzita zdravotných vied, Kaunas, Litva, SPU v Nitre prostredníctvom FBP a ázijskí partneri z Tadžickej poľnohospodárskej univerzity, Technologickej univerzity a Avicenna lekárskej univerzity v Dušanbe.

    Hlavným cieľom projektovej spolupráce bolo vzdelávanie a výskum v oblasti kontroly bezpečnosti a kvality potravín v existujúcich i perspektívnych študijných programoch (ŠP), vytvorenie magisterského ŠP zameraného na bezpečnosť, kvalitu a štúdium potravín na Tadžickej poľnohospodárskej univerzite v Dušanbe. Pracovné stretnutia boli zamerané na koordináciu a zhodnotenie systematizácie realizačných krokov orientovaných na absolvované a pripravované aktivity. Na stretnutiach partneri z európskych krajín vo forme prezentácií informovali o príprave sylabov a študijných materiálov, o priebehu výučby tadžických študentov – prvých budúcich odborníkov v Tadžikistane v oblasti bezpečnosti a kvality potravín. Zároveň hodnotili úroveň vedomostí tadžických študentov a zvládnutie anglického jazyka počas štúdia, keďže pedagógovia z európskych inštitúcií vyučovali v angličtine. Na poslednom stretnutí, ktoré sa konalo v polovici novembra, európski partneri hovorili o nasledujúcej spolupráci v rámci vzdelávacej a výskumnej činnosti.

    "Počas projektu bolo odučených deväť predmetov koordinátorskou univerzitou v Lotyšsku, deväť predmetov tadžickými univerzitami a po tri predmety vyučovali partneri z Litvy a zo Slovenska. Dvojročné magisterské štúdium absolvovalo 15 študentov zo všetkých troch tadžických univerzít, ktorí počas štúdia absolvovali predmety v Lotyšsku, na Slovensku a v Tadžikistane. Takýto typ projektu sa na Fakulte biotechnológie a potravinárstva SPU v Nitre riešil prvýkrát, v minulosti sa fakulta podieľala na rovnakom type projektov s inými fakultami SPU pri vypracovaní učebníc. V tomto projekte FBP vypracovala tri nové predmety, ktoré sa predtým na fakulte nevyučovali. Ide o akademické písanie, environmentálnu hygienu a potravinové biotechnológie,“ hovorí prof. M. Kačániová. „Naša fakulta bola veľkým prínosom pre vypracovanie magisterského študijného programu kontrola a bezpečnosť potravín v Tadžikistane, keďže tento ŠP sa na FBP vyučuje niekoľko rokov, rovnako ako na ostatných európskych univerzitách, zatiaľ čo v Tadžikistane je nový,“ vysvetľuje koordinátorka prínos projektu pre zúčastnené strany. Na poslednom stretnutí projekt hodnotili aj samotní študenti prostredníctvom anonymného dotazníka, v ktorom mali uviesť tri najväčšie prínosy projektu a tri kritické námety. „Okrem nadobudnutia nových odborných vedomostí a zručností vyzdvihli možnosť študovať v anglickom jazyku, absolvovať exkurzie potravinárskych podnikov v zahraničí, ako aj vytvorenie nových laboratórií s modernými prístrojmi v Tadžikistane, nadobudnutie učebníc v anglickom a ruskom jazyku zameraných na skúmanú problematiku. Pokiaľ išlo o samotnú výučbu z 15 študentov 14 v dotazníku uviedlo, že najväčším prínosom počas vzdelávania bol pre nich predmet akademické písanie, realizovaný práve našou fakultou. Na záver v nasledujúcom semestri musia študenti ešte napísať diplomovú prácu, pričom tento predmet sa stal pre nich veľkou pomôckou.“

    Ako hovorí prof. M. Kačániová, človek pre svoju existenciu nevyhnutne potrebuje vzduch, vodu, potravu a primeranú teplotu prostredia. Pri nesplnení niektorej z týchto základných životných podmienok človek umiera. Nedostatok pitnej vody a potravín v niektorých krajinách a regiónoch je dnes vážnym problémom. Problémom zatiaľ nie je celosvetový nedostatok potravín, ale ich nerovnomerné prerozdelenie vo svete a zlá dostupnosť pre určité skupiny ľudí, či už z dôvodu liberalizácie obchodu, problémov v infraštruktúre, nedostatku informácií a poľnohospodárskych vedomostí a skúseností, ale samozrejme i nedostatku peňazí v najchudobnejších oblastiach. Globalizácia prináša so sebou nové výzvy a riziká aj do oblasti potravinovej bezpečnosti.

    „Domnievame sa, že celkovým zhodnotením nového magisterského študijného programu v oblasti kontroly a bezpečnosti potravín získajú v Tadžikistane nových odborníkov, ktorí môžu uplatňovať svoje nadobudnuté informácie v praxi a v konečnom dôsledku sa budú podieľať na zaistení bezpečných a zdravých potravín v tejto ázijskej krajine s bohatou kultúrou a históriou a stanú sa prínosom pre celú spoločnosť. Zároveň bude prínosom tohto projektu naštartovanie tradície vzdelávania v oblasti bezpečnosti a kvality vzdelávania a získavanie nových odborníkov. Pre mňa ako koordinátorku tohto projektu za SPU v Nitre bude najväčšou radosťou i pochvalou, keď sa po skončení projektu tento študijný program stane inšpiráciou pre ďalších mladých ľudí v Tadžikistane, ktorí budú pokračovať v tomto vzdelávaní v nasledujúcom akademickom roku pod vedením vyučujúcich zo všetkých troch tadžických univerzít,“ uzatvára koordinátorka projektu za SPU prof. Miroslava Kačániová.

    Renáta Chosraviová

    tadzikistan

    Do projektu bolo zapojených 15 študentov. Na snímke s vedúcimi projektu.

    Foto: rch