e-poľnohospodár

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
spravodajca Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre
  • porn - instagram takipci satin al - film izle - titan jel - hyundai kia yedek parca - instagram takipci satin al - konya escort - Lipo Magnet - ankara evden eve nakliyat - İllegal bahis sitesi
  • Home Kategorie spravodajstva Poľnohospodár 13-14/52 Zmenou stravovacích zvyklostí možno ovplyvniť aj závažné ochorenia

    Zmenou stravovacích zvyklostí možno ovplyvniť aj závažné ochorenia

    E-mail Print

    vyziva13-14Katedra výživy ľudí má už viac ako 10-ročnú tradíciu. Jej význam neustále rastie, o čom svedčí aj najväčší počet prihlásených študentov. V čom spočíva jej úloha a ciele? Spýtali sme sa MUDr. PETRA CHLEBA, PhD., vedúceho katedry.

    - Zdravá výživa hrá čoraz väčšiu úlohu nielen vo svete, ale aj u nás. Možno ňou odstrániť, zmierniť, ale najmä predísť veľkému množstvu ochorení. Prevencia je oveľa účinnejšia a lacnejšia ako liečba. Zmenou stravovacích zvyklostí a životného štýlu možno ovplyvniť aj závažné ochorenia ako diabetes mellitus, chronickú obštrukčnú chorobu pľúc, kardiovaskulárne či nádorové ochorenia. Cieľom výskumu na katedre je na základe rozboru stravovacích zvyklostí a ich vplyvu na ľudský organizmus určiť hlavné riziká vzniku a rozvoja civilizačných ochorení a odporučiť účinné spôsoby prevencie. Snažíme sa nájsť zdraviu prospešné, tzv. funkčné potraviny, ktoré obsahujú bioaktívne látky. Propagujeme zásady zdravej výživy, zodpovedajúce najnovším trendom. Ľudia si častokrát neuvedomujú, že výživa sa na vzniku ochorenia podieľa až 25 %, pri vzniku niektorých nádorových ochorení jej podiel môže byť až 85-percentný. Ďalšia úloha, ktorej sa už dlhší čas venujeme, je sledovanie funkcie antioxidantov pri vzniku, rozvoji a prevencii civilizačných ochorení.

    Katedra predminulý rok zriadila moderné laboratórium. V súčasnosti disponujete niekoľkými unikátnymi prístrojmi...
    - Ako jediní na Slovensku máme presný prístroj bodystat Quadscan 4000, ktorý pracuje na princípe bioelektrickej impedancie. To znamená, že na základe sledovania odporu prechodu malých dávok elektrického prúdu ľudským telom sme schopní určiť jeho presné zloženie (napr. množstvo tukovej hmoty, aktívnej telesnej hmoty, celkovej, vnútrobunkovej a mimobunkovej vody a pod). Prostredníctvom výskumných projektov napríklad monitorujeme športovcov, skúmame vplyv výživy na ich výkonnosť, meriame zmenu pohybu tekutiny v organizme počas telesnej záťaže i zápasov a zmenami v pitnom režime sa snažíme zlepšiť ich výkonnosť. Minulý rok sme testovali reprezentantky vo fitness, pred dvoma rokmi slovenskú reprezentáciu v kulturistike a v súčasnosti testujeme nitrianske plážové volejbalistky. Ďalší prístroj, ktorý máme v laboratóriu, je Omron BF 300, určený na meranie telesného tuku. Monitorujeme výživové parametre - hlavne lipidové spektrum a glukózu - študentov odboru výživa ľudí, ktorí sú pod dohľadom počas celého štúdia. Pred dvoma rokmi sme zakúpili automatický biochemický analyzátor LISA 200 určený na kvantitatívne stanovenia parametrov krvi, séra alebo plazmy. Prístroj dokáže analyzovať veľkú škálu krvného spektra pacientov - naraz až 90 odobratých vzoriek a vyhodnotí do 60 parametrov každej vzorky.

    Podstatnou súčasťou vašej vedeckovýskumnej činnosti je sledovanie antioxidačného potenciálu rastlinných zdrojov.
    - Katedra disponuje aj moderným prístrojom určeným na výskum antioxidačnej kapacity, takže mapujeme napríklad antioxidačnú kapacitu slovenských červených vín. Zatiaľ máme len predbežné výsledky výskumu, ale už teraz možno povedať, že antioxidačná kapacita našich vín je vysoká. Plánujeme rozvinúť spoluprácu s Mechanizačnou fakultou, ktorá má zriadený pivovar a možno v ňom vyrobiť aj víno. Chceli by sme "namodifikovať víno", teda zlepšiť jeho bioaktívne vlastnosti pri zachovaní všetkých pozitívnych senzorických vlastností. Podieľame sa aj na výskume obohacovania potravín o niektoré zdraviu prospešné látky. Nedávno sme sa podieľali na štúdii zaoberajúcej sa mäsom obohateným o selén, tento rok chceme v nej pokračovať a v spolupráci s doc. Tatianou Bojňanskou z Katedry skladovania a spracovania rastlinných produktov plánujeme skúmať pekárenské výrobky s prídavkom alternatívnych surovín - ovsa, pohánky a šošovice a obohatených i o bioaktívne látky. S doc. Jánom Brindzom z Inštitútu ochrany biodiverzity a biologickej bezpečnosti zase skúmame účinky niektorých zdraviu prospešných rastlinných štiav, medu a peľu na ľudský organizmus, napr. analyzujeme antioxidačnú kapacitu drienkovej šťavy i moruše a máme už prvé štúdie o účinkoch uvedených produktov na ľudský organizmus. Zároveň sledujeme zmenu biochemických parametrov, najmä lipidového spektra a antioxidačnej kapacity u požívateľov.

    Z výsledkov rôznych výskumov vyplýva, že stravovacie zvyklosti slovenskej populácie nie sú dobré. Čo sa na tom podieľa?
    - Je to najmä veľký príjem bravčového mäsa, tukov i alkoholu a pomerne nízka konzumácia zeleniny, ovocia, rýb, mliečnych výrobkov a mlieka. Kým Európska únia odporúča 240 l mlieka na osobu za rok, u nás je to len okolo 160 litrov. Problémom zostáva aj veľmi nízka pohybová aktivita. Malým pozitívom je zvýšená konzumácia syrov a kyslo-mliečnych výrobkov.

    Na aké aktivity sa chcete zamerať v budúcnosti?
    - Plánujeme otvoriť špecializované certifikované kurzy zdravej výživy a výživy športovcov. Chceme obnoviť aj poradňu zdravej výživy a správneho životného štýlu pre širokú verejnosť. Plánujeme vydať atlas porcií a výživových hodnôt základných jedál, ktorý bude slúžiť študentom pri výučbe. Zameriavame sa aj na hodnotenie stavu výživy a vývinu populácie. Robíme výskumy osteoporózy a v rámci projektu mapujeme i našich zamestnancov. V spolupráci s Fakultnou nemocnicou v Nitre realizujeme projekt, jeho výsledkom by mala byť nová učebnica a DVD s názornými ukážkami vzniknutých chorobných stavov súvisiacich s výživou. V spolupráci s nemocnicou na Zobore chceme sledovať úbytok telesnej hmotnosti a straty svalstva pri chronických obštrukčných chorobách pľúc.

    Aké sú možnosti uplatnenia absolventov Katedry výživy ľudí?
    - Na Slovensku zatiaľ neexistuje učebný odbor, ktorý by sa zaoberal výživou v takom rozsahu ako naša katedra a fakulta. Naši absolventi sa uplatňujú ako poradcovia pre zdravú výživu v stravovacích zariadeniach, v penziónoch či pri športových kluboch. Môžu tiež pracovať na živnosť (v poradniach zdravej výživy alebo fitness strediskách), alebo sa môžu zamestnať v zahraničí, kde sú takéto služby vyhľadávané.

    RENÁTA CHOSRAVIOVÁ

    vyziva13-14

    Prevencia je oveľa účinnejšia a zároveň lacnejšia ako liečba