Pri príležitosti konca Medzinárodného roka strukovín 2016 a v rámci ŠDNU 21. - 22. novembra pripravili študenti študijného programu výživa ľudí interaktívnu prezentáciu Strukoviny pre našu zdravú budúcnosť. Keďže jedným z hlavných cieľov roka strukovín bolo poukázať na ich výživové prednosti a výhody v rámci trvalo udržateľného rozvoja, organizátori prezentácie upriamili pozornosť nielen na nutričnú hodnotu, nenahraditeľnosť a význam strukovín vo výžive človeka, ale aj na praktické ukážky produktov.
Naše tradičné strukovinové jedlá a pokrmy sú v jedálnom lístku racionálne a zdravo sa stravujúceho človeka bohato zastúpené. Preto sme sa zamerali najmä na strukovinové nátierky a klíčky, ktoré sa na náš stôl dostávajú zatiaľ len ojedinele. Účastníci mohli ochutnať nátierky zo šošovice, cíceru, hrachu a fazule v rôznych variáciách (šošovicová s kurkumou, šošovicová pikantná, fazuľová s cesnakom, fazuľová s olivami, cícerová s tahini či arašidovým maslom, prekvapením bola aj cícerová nátierka s kapiou, ktorá vznikla náhodne pri experimentovaní s chuťami, no osvedčila sa a mala úspech). Strukoviny môžeme použiť aj pri príprave chleba, čoho dôkazom bol náš výborný fazuľový chlebík. Zamerali sme sa aj na prezentáciu strukovinových klíčkov, ich príprava je nenáročná, zato chuť výborná a nutričné obohatenie stravy významné.
Podľa odborníkov by sme mali ročne skonzumovať 3,8 - 5 kg strukovín na osobu, ale na Slovensku nedosahujeme v súčasnosti ani 2 kg. V Európe je priemerná spotreba 3,5 kg a celosvetový priemer je 7 kg na osobu za rok. Strukoviny ako bôb, hrach, fazuľa, šošovica, cícer, sója a ďalšie by sme mali do jedálneho lístka zakomponovať najmä pre ich obsah bielkovín, vitamínov skupiny B, makro a mikroelementov (draslík, fosfor, vápnik a horčík, železo, zinok, mangán a meď). Za kráľovnú strukovín a biologicky najhodnotnejšiu strukovinu sa považuje sója, ktorú niekedy označujeme aj ako rastlinné mäso. Netreba však zabúdať, že v bielkovinovom komplexe chýbajú niektoré aminokyseliny (metionín, tryptofán, cystín), v dôsledku čoho sú v porovnaní so živočíšnymi bielkovinami menej hodnotné. Ako sa však ukázalo aj počas uplynulých dní, vhodnou kombináciou rastlinných a živočíšnych bielkovín rozhodne nič nepokazíme. Generálny riaditeľ FAO José G. da Silva pri príležitosti vyhlásenia Medzinárodného roka strukovín povedal, že „strukoviny predstavujú životne dôležité rastlinné kultúry z pohľadu potravinovej bezpečnosti širokých vrstiev obyvateľstva“. V podobnom duchu sa 21. novembra niesla aj prednáška Ing. Štefana Rybu, PhD., generálneho riaditeľa sekcie poľnohospodárstva Ministerstva pôdohospodárstva a RV SR s názvom Udržateľnosť poľnohospodárstva na Slovensku a v Európe.
V spolupráci s ministerstvom pripravujeme publikáciu o tradičných aj netradičných strukovinách, ich význame a nutričnej hodnote, pričom sa zameriame na prezentáciu domácich, ale aj zahraničných jedál a pokrmov pripravených zo strukovín. A vzhľadom na pozitívne ohlasy na strukovinové nátierky sme sa tiež rozhodli v blízkom období zverejniť receptúry pre širokú verejnosť, aby sme (aj napriek končiacemu sa Medzinárodnému roku strukovín) šírili osvetu aj naďalej...
Ing. Martina Gažarová, PhD., Ing. Kristína Candráková, FAPZ
Doktorandi Katedry výživy ľudí prezentovali tradičné i menej tradičné strukovinové jedlá a pokrmy